Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Poljskoj

U strahu od Putina s puta rasta ekonomije skreću na neizvjesnu stazu nacionalizama

andrzej duda
Foto: Reuters/PIXSELL
24.05.2015.
u 23:25

Izlazne ankete davale su prednost konzervativnom izazivaču Dudi

        Iako je još do prije dva tjedna bio gotovo potpuno siguran u izbornu pobjedu i novi mandat, dosadašnji poljski predsjednik Bronislaw Komorowski jučer je u drugom krugu predsjedničkih izbora izgubio od protukandidata Andrzeja Dude (na fotografiji). Komorowski je dobio 47 posto glasova, a Duda 53 posto. U trenutku kada su u nedjelju zatvarana birališta bilo je sigurno samo da će pobjeda jednog ili drugog kandidata biti izuzetno tijesna, da će o budućem predsjedniku Poljske odlučiti prevaga od samo nekoliko tisuća, a možda i nekoliko stotina glasova.

Jedini u EU bez recesije

Izlazne ankete davale su blagu prednost Dudi, vođi poljskih euroskeptika i nacionalista koji je 10. svibnja, u prvome krugu pobijedio osvojivši najveći broj glasova od svih kandidata čija su se imena nalazila na listiću, uključujući i Komorowskog.

– Ove godine bile su možda dobre, ali ne za sve već samo za jednu malu, usku grupu ljudi. Vrijeme je za promjene, vrijeme je da promijenimo ovog indolentnog predsjednika – najavljivao je Duda. Poljskoj u gospodarskom smislu ide dobro – jedina su europska zemlja koju nije pogodila recesija 2009. godine, a Poljska je i prvak u iskorištavanju bespovratnih fondova Europske unije. Zemlja je razvijena do te mjere da polako staje uz bok velikim industrijskim gospodarstvima zapadne Europe. Još do nedavno činilo se kako Komorowski nema protukandidata koji bi ga mogao osujetiti na putu prema još jednome mandatu.

Silna obećanja

A onda se cijela konstrukcije gotovo preko noći urušila.Duda, četrdesettrogodišnji zastupnik europarlamenta, vođa konzervativaca zaigrao je na kartu ruske prijetnje Poljskoj, ali je uz to obećao biračima i cijeli niz novih pogodnosti poput povećanja izdvajanja za socijalne programe, smanjenje dobne granice za odlazak u mirovinu te niže poreze što uvijek predstavlja dobru glazbu za uši birača u bilo kojoj zemlji svijeta.     

>> Strah od Putinove Rusije: Poljska od Amerikanaca kupuje raketni sustav Patriot

Komentara 9

TO
tomzag
10:52 25.05.2015.

Šatro boje se Putina, a to što im američki vojnici praše djevojke pod prozorom je neprocjenjiv osjećaj slobode.

Avatar nekakav
nekakav
11:31 25.05.2015.

nezaposlenost su riješili odlaskom poljaka u englesku, irsku, njemačku. jako dobro koriste eu fondove? zbilja, zar zato mi imamo nepremostive kriterije i uvjete, baš zbog toga što su pokrali fondove ti uspješni poljaci, pa unija na nama trenira strogoću? poljskaska staje uz bok velikim ind. gosp... novinar očito nije pričao sa poljacima. možda jesu dobro podnijeli prvi udar krize, jer su na vrijeme, pred 15-20 godina restrukturirali svoju ekonomiju, zemlju, pa nisu imali puno utega, kao mi, recimo. al sad, sad plaćaju cijenu zaduživanja, kad im ekonomija samo u statistikama izgleda bolje. viču na ruse, koji su im glavni kupci visoko subvencioniranih poljoprivrednih proizvoda. pa ih rusi otkantali. sad svoje jabuke nama uvaljuju. nacionalizam nije niti jedan narod učinio boljim, pa neće ni poljake. povijest ih očito ničemu nije naučila, jer nisu bez razloga 4 puta bili zgaženi i rascijepani kroz povijest. samo zbog sovjetaj, tj. rusa, su danas veliki. inače bi bili u rangu jednog malo većeg engleskog vojvodstva.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:40 25.05.2015.

U "strahu od Putina" pojela sam jutros dorucak koji je ukljucio proizvod visoke tehnologije iz Poljske, poznat pod nazivom keks. Kao sto svi "znamo" Poljska je poznata po proizvodima visokoe tehnologije kao sto su keksi, bonboni, cokolade i jabuke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije