Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'U samo nekoliko dana ruski su avioni postigli više nego SAD od početka rata'

Naslovnica
Foto: VL
05.10.2015.
u 00:01

Nastupni intervju za Večernji list veleposlanik Azimov dao je u trenutku kad je Rusija, zbog akcije u Siriji, opet u fokusu svjetskog zanimanja.

Dr. Anvar Azimov novi je veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj. U diplomatskoj karijeri bavio se južnom Azijom, gdje je naučio hindi i urdu, a od 2000. pozornost je preusmjerio na Europu. Bio je ruski predstavnik u Uredu visokog predstavnika u BiH te od 2008. do 2011. stalni predstavnik Ruske Federacije pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Nastupni intervju za Večernji list veleposlanik Azimov dao je u trenutku kad je Rusija, zbog akcije u Siriji, opet u fokusu svjetskog zanimanja.

:: Kako ocjenjujete bilateralne odnose između Hrvatske i Rusije?

Prolazimo kroz relativno teško razdoblje i bilježimo stagnaciju u trgovini, gospodarskoj suradnji pa donekle i u političkoj suradnji na najvišoj razini iako konzultacije na razini ministara vanjskih poslova redovno traju. Namjeravam aktivirati suradnju u svim sektorima i imam plan za svakog hrvatskog ministra. Sljedeće godine, kao pripremu za 2017., kad slavimo 25 godina uspostave diplomatskih odnosa, želim učiniti sve kako bih organizirao posjete ministara vanjskih poslova, premijera, a moguće i predsjednika, no za takvo što trebamo dobar sadržaj. Već smo hrvatskoj strani predložili niz sporazuma koji bi mogli biti potpisani. Planiram i ozbiljno aktivirati rad hrvatsko-ruskog povjerenstva. Plenarna sjednica nije održana od 2010. Sram me je zbog toga.

:: Prošlu i ovu godinu obilježile su sankcije koje je EU uveo protiv Rusije te ruske protusankcije prema državama EU. Ima li naznaka da će sankcije biti uskoro ukinute?

Ne želimo sankcije, no nametnute su nam i morali smo odgovoriti uvođenjem protusankcija. Nažalost, za sada nema naznaka da će biti ukinute i nastavit će se sigurno sljedeće godine. Smatram da je EU napravila pogrešku. Zbog sankcija gubi 100 milijarde eura godišnje, a Rusija se sve više oslanja na druga tržišta.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>> Rezime rada ministara: Kako je vladala ova vlada

>> Predsjednica u poslanici raspisuje izbore, a želi da budu što prije

>> Španjolski ravnopravan engleskom: Amerika već postala dvojezična zemlja

>> Državni mrtvi kapital: Po financijskoj državnoj imovini sedmas mo najbogatija članica EU

>> Posljednji projekt Ministarstva branitelja: 20 milijuna eura za veteranske centre

OD DANAS U PRODAJI PO 99 kn- Druga knjiga memoara Vladimira Šeksa: Kako je pao Vukovar i kako smo stvarali Hrvatsku

Foto: VL

Komentara 40

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:56 04.10.2015.

Masoni protiv Rusa? Ništa novo! Ali lijepo je vidjeti nemir na dvoru sultana Erdogana i negodovanje gusarskog kapetana Camerona.

Avatar abakus
abakus
22:02 04.10.2015.

Javna je tajna da SAD&co podržavaju ISIL jer im odgovara takvo kaotično stanje i da ih napadaju samo na riječima. Za razliku od njih, Rusi su se zaista uhvatili posla i uspjesi zato ne izostaju. A to što ih SAD&co zbog toga kritiziraju zajedno s proameričkim medijima nije nikakvo čudo. Ukratko: Kad SAD sruši legitimnu vlast i podržava kriminalce uz čiju pomoć ih je srušila onda je u pitanju "uvođenje demokracije". A kad bez ikakvog razloga bombama razore bolnicu i pobiju liječnike u njoj te pacijente, onda je u pitanju "kolateralna šteta". Kad pak Putin pomaže uvođenju reda u razorenu zemlju i suzbija kriminalce onda "Rusi poduzimaju opasne poteze". I optužuje ih se da su u tim napadima ubili ženu i djecu koja sada, gle čuda, nisu kolateralna šteta, već su žrtve... iako su ranjeni/ubijeni (i to ako) danima prije napada, najvjerojatnije od strane kriminalaca kojima upravljaju SAD&co... Licemjerje bez granica, bez daljnjeg.

Avatar Abcd....
Abcd....
21:56 04.10.2015.

Nisu ni mogli postici nista jer su bacali oruzje na paletama svojim saveznicima ISIL-ovcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije