Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U PRIŠTINI

Tisuće Kosovara poručilo Srbiji: 'Je suis Trepča'

Priština
Foto: VL
1/3
27.01.2015.
u 21:00

Policija je na demonstrante počela bacati suzavac nakon sto su demonstranti krenuli na zgradu predsjedništva i parlamenta.

Na ulicama Prištine danas je bijesnio pravi rat između prosvjednika i policije. Središtu grada nemoguće je bilo prići. Nakon žestokih sukoba policija je uspjela podijeliti demostrante na nekoliko skupina i staviti ih u obruč. Koliko je situacija ozbiljna dokazuju činjenice da je predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, pozvala sve stranke da sjednu i pregovorima riješe problem, a ne nasiljem na ulicama. Pozvala je prosvjednike da ne napadaju policiju i ne demoliraju imovinu. Do zaključka ovog izvješća sukobi su još trajali i nitko nije znao točan broj ozlijeđenih  i uhićenih. Kako bi rastjerala prosvjednike policija je koristila suzavce, vodene topove, vjerojatno i gumene metke. Što kažu prosvjednici? Mustafa Isa i Vučić isti su i kao da još žive u Jugoslaviji, kaže 28-godišnji student političkih znanosti Albin.

– Došao sam  zbog ove vlade koja želi vratiti Kosovo pod srpsku čizmu – istaknuo je Albin. U nemirima su se  sukobili policajci i oko 10 tisuća prosvjednika koji su tražili smjenu srpskog ministra Jablanovića i nacionalizaciju rudnika Trepča. Policija je na demonstrante bacila suzavac nakon što su krenuli na zgradu predsjedništva i parlamenta te bacali kamenje, tvrde predmete i Molotovljeve koktele. Skenderbegov i Trg Majke Tereze podsjetili su me na trg Tahrir u Egiptu u vrijeme demonstracija kada su Egipćani rušili Mubaraka. Kaos je vladao gradom, demonstranti su razbijali trgovine, a u sukobima s policijom ranjeno je nekoliko desetaka prosvjednika i policajaca. Uhićen je bio i gradonačelnik Shpend Ahmet. Teško je u Prištini govoriti hrvatski, jer demonstranti ne razlikuju srpski od hrvatskoga, pa je nužna bila zaštita policije. Neki od prosvjednika nosili su majice s natpisom “Je suis Trepča” – po uzoru na  Charlie Hebdo.

– Nećemo odustati. Ako su Egipćani i Libijci uspjeli srušiti dva diktatora, možemo i mi premijera Mustafu – kažu.

>> Atmosfera u Prištini napeta pred prosvjed

Komentara 30

DU
dukidudoje
16:46 10.10.2016.

treba i srbija da ima veleposlanika srbije na kosovu, kao sto ima Hrvatska veleposlanika Hrvatske na kosovu

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:34 28.01.2015.

Kako ne razlikuju hrvatski od srpskog, pa kao sto svi znamo (ha, ha, ha...) jedan se govori latinicom and drugi cirilicom. Brzo dezurni domoljubi obaspimo verbalnu paljbu po "iredenti" zbog "Jugonostalgije".

Avatar Constantinus Magnus
Constantinus Magnus
20:19 27.01.2015.

Gube svoje zdravlje i vreme za interese nekih kapitalsta koji su hiljadama kilometara dalje lade noge u plicaku nekog azurnog mora. A ovi jadnici nece ni k od koristinece osetiti ma cija Trepca bila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije