Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredno stanje klime

Kaos u Parizu: Sukobili se prosvjednici i policija

pariz prosvjed
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
29.11.2015.
u 17:20

Nekoliko desetaka maskiranih prosvjednika odjevenih u crno bacali su staklene boce na policiju koja je bila raspoređena u velikom broju. Prosvjednici su na njih bacili i ogradu pa su ovi uzvratili suzavcem.

Francuske redarstvene snage u Parizu su suzavcem i šok granatama rastjerivale stotine prosvjednika protiv konferencije o klimi među kojima su neki gađali policiju raznim predmetima, izvijestio je AFP.

Nekoliko desetaka maskiranih prosvjednika odjevenih u crno bacali su staklene boce na policiju koja je bila raspoređena u velikom broju. Prosvjednici su na njih bacili i ogradu pa su ovi uzvratili suzavcem.

Usprkos zabrani organiziranja javnih skupova uvedenoj nakon napada 13. studenoga, prosvjednici su se uputili prema Trgu Republike, u strogom središtu prijestolnice. Neke je policija privela silom.

Taj trg je nakon terorističkih napada postao mjesto okupljanja Parižana, turista i stranih čelnika koji žele odati počast žrtvama napada. U podnožju središnjeg kipa položeno je cvijeće, svijeće i poruke u sjećanje na žrtve napada za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS).

Prosvjednici su se okupili na poziv manjih skupina koje se nazivaju "Anticop21". "Izvanredno stanje, policijska država. Nećete nam oduzeti pravo na prosvjede", izvikivali su neki.

Tijekom jutra više tisuća ljudi - više od 10.000 po procjeni organizatora, a 4500 po procjeni policije - u miru su formirali dug ljudski lanac između Trga Republike i Trga naroda, nešto istočnije.

Htjeli su upozoriti na "izvanredno stanje klime" dan prije početka UN-ove konferencije o klimi u Bourgetu, blizu Pariza, na kojoj će sudjelovati čelnici gotovo 150 zemalja svijeta.

Ljudski lanac bit će organiziran i izvan francuske prijestolnice, pa tako i na zapadu zemlje. 

>>Taksisti prosvjeduju protiv Ubera - prevrću se auti, gore gume...

>>Metalnim palicama i zapaljivim predmetima zbog Gaze napali policiju u Parizu

Komentara 5

Avatar Baroudeur
Baroudeur
21:49 29.11.2015.

Nekoliko desetak...pa "Kaos u Parizu". Ipak nije potrebno da navinari bacaju ulje na vatru!

US
Ustajaustasesvi
18:01 29.11.2015.

ovo nije nista, sta tek predstoji sada kada ni u zapadu ni u rusiju nema podrske istini, bice i rata izmedju njih samih

CI
cicibela
20:44 29.11.2015.

Proglašavanje izvanrednog stanja, zabrana okupljanja i izražavanja (već su im i društvene mreže počeli ukidati), sijanje straha ... Tako su i nacisti sami zapalili Reichstag, a dan nakon toga potpisana je Odredba za zaštitu naroda i države kojom su ukinuta osnovna građanska prava. Dakle, već viđeni scenarij za uvođenje strahovlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije