Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raj na zemlji?

U njegovoj državi nema računa za struju, vodu i plin!

Kurbanguly Berdymukhamedov
Foto: screenshot/youtube
19.01.2014.
u 18:05

Procjenjuje se da Turkmenistan ima četvrte po veličini svjetske rezerve prirodnog plina, a plin, struja i voda za kućanstva su besplatna od 1993. godine.

Znate li da postoji država u kojoj građani ne plaćaju račune za plin, struju i vodu? Taj "raj na zemlji" zove se Turkmenistan i nalazi se u središnjoj Aziji, a na njegovu čelu apsolutnom vlašću vlada predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov.

No, predsjednik je jučer najavio da će kućanstvima početi postavljati plinomjere jer želi da energiju troše učinkovitije, pišu RIA Novosti.

Plin, struja i voda za kućanstva su besplatna od 1993. godine

Procjenjuje se da Turkmenistan ima četvrte po veličini svjetske rezerve prirodnog plina, a plin, struja i voda za kućanstva su besplatna od 1993. godine. Godine 2006., kada je Berdimuhamedov došao na čelo države, parlament koji on potpuno kontrolira izglasao je produženje "politike besplatne energije" do 2030. godine.

Berdimuhamedov državom vlada čvrstom rukom, a slobodni mediji ne postoje u državi s pet milijuna stanovnika u kojoj su većinski narod muslimani. Njihov predsjednik dobio je nadimak Zaštitnik, a 2012. godine na izborima je pobijedio sa 97 posto glasova. No, nezavisne organizacije za nadgledanje izbora imale su mnoge zamjerke na postupak biranja. Vlada je u listopadu objavila da besplatan plin za građane državu svake godine stoji pet milijardi dolara i jasno je kako predsjednik ovim potezom želi smanjiti taj trošak. No, još nije poznato kada će na adrese građana početi stizati računi za plin.

>>Turkmenistan: Predsjednik naredio natjecanje ljepote za konje

>>Reizabran za predsjednika Turkmenistana sa 97% glasova!?

Komentara 34

DU
Deleted user
19:57 19.01.2014.

Da se Hrvatska nalazi u na mjestu te zemlja političari bi sve pokrali bili bismo kao afričke zemlje sa najviše bogatstva a u najvećem siromaštvu. Porezi bi bili najveći u Svijetu država bi štitila lopove itd.

Avatar dioptrija
dioptrija
18:44 19.01.2014.

Pitanje je dana kada će ga Ameri proglasiti diktatorom i demokratski ukrasti plin i uvesti Turmekistancima visoke račune za plin struju. Nije demokratski da oni ne plaćaju a da amerikanci plaćaju. amerikanci plaćaju.

XA
xaron
19:26 19.01.2014.

Ivica je zaboravio napisati nešto vazno u pogledu plaćanja vode, plina.... Da bi nešto platio treba ti novac, da bi dobio novac trebaš posao - a posla nema. Jedini način da Turkomeni nešto zarade je da odu u Rusiju (u ( koja ih je puna ). Čak kad du se radili plinovodi za Kinu , lokalci nisu mogli dobiti posao na gradilistima, nego su radili samo Kinezi te je došlo do velikih sukoba zbog toga.Kinezi su se pravdali da im je lokalna radna snaga slabo obucena, nedisciplinirana ... Za sada, jedini koji ima koristi od izvoza plina je ovaj sa slike, a za ostale ima vode i plina besplatno ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije