Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARATE BOB

U Nizozemskoj preminuo bivši Titov špijun, 'jugoslavenski James Bond'

Slobodan Mitrić
Foto: Bogaerts, Rob / Anefo/Wikimedia Commons
29.11.2016.
u 17:28

Mitrić je u Nizozemsku stigao 1973. godine, kada je u Amsterdamu za Božić ubio tri Srbina i dobio 13 godina zatvora

U Amsterdamu je preminuo čovjek kojeg su nizozemski mediji četiri desetljeća predstavljali kao bivšeg špijuna Josipa Broza Tita. Slobodan Mitrić, poznatiji kao "Karate Bob", umro je u 69. godini života nakon, ubrzo nakon što je pronađen u teškom stanju i prevezen u bolnicu, piše Dnevni avaz.

Mitrić je u Nizozemsku stigao 1973. godine, kada je u Amsterdamu za Božić ubio tri Srbina i dobio 13 godina zatvora. Policija je službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, ali je Mitrić uporno tvrdio da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta. Nakon izdržavanja kazne 1986. godine nije poslan u SFRJ zbog procjene da bi mogao biti ubijen, ali je proglašen nepoželjnim strancem. 

Tijekom izdržavanje kazne u haaškom Scheveningenu pisao je memoare objavljivane pod naslovom "Titov tajni agent". U knjizi je predstavljen kao jugoslavenski James Bond te je potanko objasnio kako je za potrebe jugoslavenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnoga bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji, a prema njegovu šarmu žene nikada nisu bile ravnodušne.

>> Britke priče o Udbi i hrvatskoj diplomaciji

>> Nikada nisu do kraja razjašnjene tajne veze ustaške emigracije i Udbe

Komentara 4

SA
samograd
18:38 29.11.2016.

Dva Titova James Bonda leže u zatvoru u Njemačkoj jer su ubili na svirep način Stjepana Đurekovića .

Avatar pendreck
pendreck
19:20 29.11.2016.

nevjerovatno, samo 13 godina za trostruko ubojstvo...? Ludi zakoni...

Avatar bokolo
bokolo
21:15 29.11.2016.

Organiziram sprov. Svim "Hrvatima" besplatan prevoz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije