Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 godina od uragana Katrine

U New Orleansu umjesto sirotinje sad dobrostojeći

New Oreland George Bush
Foto: Reuters
1/2
31.08.2015.
u 16:14

Na obilježavanju 10 godina otkako je uragan ubio 1400 ljudi u gradu pojavio se i bivši predsjednik George Bush

Deset godina otkako je kao posljedica uragana Katrina i popuštanja nasipa uzduž rijeke Mississippi potopljeno više od 80 posto New Orleansa, u taj se grad, simbol neefikasnosti američke vlade i nemara lokalnih vlasti, vratio bivši predsjednik George Bush čija je popularnost potonula s tim gradom.

Bush je u New Orleansu i zaplesao u obnovljenim naseljima, u koje su njegova i kasnije vlade upumpale najmanje 200 milijardi dolara, ali je dobro pazio da se drži podalje od dijelova koji su još opustošeni i iz kojih su prije deset godina dolazile najstrašnije slike leševa koji plutaju po ulicama gdje je razina vode dosezala i šest metara ili siromaha skutrenih na krovovima kako čekaju pomoć koja je dobrano kasnila.

Novi centar grada

Grad je drukčiji: uz više od 1400 poginulih, kojima je predsjednik Obama odao počast, iz New Orleansa se nakon katastrofe iselila trećina stanovništva. Tamo danas živi 100 tisuća crnaca manje nego prije deset godina, dok je bijelaca 11 tisuća manje, ali oni koji su ostali su bogatiji.

Grad je nakon katastrofe postao federalni projekt: školski je sustav doživio preobrazbu, sagrađena je nova, moderna bolnica, porušeni su socijalni stanovi i na njihovu mjestu iznikla su naselja za srednju klasu.

Sadašnji guverner i gradonačelnik se hvale, rekavši da je grad u boljem stanju nego ikad te da ima sve preduvjete da privuče investicije. O dijelovima koji su još razrušeni, o kućama na kojima još stoji znak “X”, kojima su spasilačke službe tjednima nakon katastrofe obilježavale pregledane objekte, ni riječi. U medijima dotle traje rasprava je li pomoć New Orleansu kasnila i bila tako puna propusta više zato što tamo živi puno crnaca ili je razlog to što su i crnci i bijelci siromašni i za njih ne haje nitko. Zanimljivo je da je uragan uništio dijelove grada koji su bili u takvom stanju da ih je ionako trebalo rušiti, pa se socijalna slika New Orleansa promijenila, umjesto sirotinje u njemu sad žive dobrostojeći.

>>Tornado u Njemačkoj rušio drveća i preokretao automobile, jedna osoba poginula

Komentara 2

CE
centirion
17:34 31.08.2015.

God Bless my Town ! New Orleans, Lousiana ! Grater then ever!

KA
karlovcankica
19:23 31.08.2015.

da da to je zbilja GREAT!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije