Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmlađi mladenci

U jednoj godini vjenčano 42.000 djece od 10 do 14 godina s dozvolom roditelja

Vjenčano prstenje
Foto: Thinkstock
30.08.2015.
u 20:00

Poznato je da je u Iranu od 2002. godine na snazi zakon koji omogućuje sklapanje brakova između dječaka s navršenih 15 godina te djevojčica od 13 godina

Iransko društvo šokirano je nakon vijesti o sklapanju braka između 14-godišnjeg dječaka i 10-godišnje djevojčice čija imena nisu objavljena.

Društvene mreže pune su negativnih komentara putem kojih Iranci traže od mjerodavnih institucija u Iranu da se hitno usvoji zakon koji bi spriječio takve brakove.

Poznato je da je u Iranu od 2002. godine na snazi zakon koji omogućuje sklapanje brakova između dječaka s navršenih 15 godina te djevojčica od 13 godina, ali unatoč tome samo u jednoj godini sklopljeno je 42 tisuće brakova djece između 10 i 14 godina.

Poznato je i da je Iran potpisnik Konvencije o pravima djeteta i međunarodnih ugovora o ljudskim pravima, kojima se sprječava brak između maloljetnika. Štoviše, prema Konvenciji o pravima djeteta, potpisi na ekonomskim, političkim i društvenim ugovorima kod dječaka i djevojčica koji nisu napunili 18 godina nisu vrijedeći.

Matičar koji je sklopio taj šokantni brak opravdava se kako prema zakonu brak mogu sklopiti i mlađi, pod uvjetom da im suglasnost daju skrbnici ili roditelji, koji su i potpisali taj brak umjesto njih.

Prema riječima stručnjaka, takvi brakovi štete djeci i vrlo često pojavljuju se kod njih ozbiljne psihičke bolesti kao posljedica nezavršenog djetinjstva i mladosti.

>>Bizarni reality: Ulaze u brak nakon minute jer DNK kaže da su srodne duše

 

 

Komentara 6

Avatar Koncentriran
Koncentriran
21:35 30.08.2015.

Pedofilsko društvu kao i onaj Mohamed

MA
marsovac
22:06 30.08.2015.

cudno........zaostalos, nazdnost ide ruku u ruku u zemljama gdije religija odlucuje.

KE
kenedi
09:41 31.08.2015.

sve vjere treba ukinuti zatvoriti dzamije crkve sinagoge sve to doprinosi samo mrznji izmedu naroda pa i ovakvim ekstremnim zakonima fanatizam na zemlji nista drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije