Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARM

U Austriji prvi slučaj oboljenja od MERS virusa

MERS
Reuters/PIXSELL
30.09.2014.
u 12:55

- Pacijentica je u kritičnom stanju, ali reagira na terapiju i u smjeru je stabilizacije, rekao je glasnogovornik bečke Udruge zdravstvenih ustanova za domaću novinsku agenciju APA

Kako je izvijestilo austrijsko Ministarstvo zdravlja, u Beču je zabilježen prvi slučaj oboljenja od MERS virusa, Bliskoistočnog respiratornog sindroma visoko patogenog korona virusa (Middle Eastern respiratory Syndrome Coronavirus).

Isti izvor navodi da je riječ o oboljeloj ženi iz Saudijske Arabije koja je prije nekoliko dana doputovala u Austriji i leži u karanteni za zarazne bolesti  jedne od bečkih bolnica.
Sve osobe koje su bile u kontaktu ili blizini s oboljelom ženom identificiraju se i biti će podvrgnute propisanoj preventivnoj medicinskoj proceduri za sprečavanje širenja zaraze.

 - Pacijentica je u kritičnom stanju, ali reagira na terapiju i u smjeru je stabilizacije, rekao je glasnogovornik bečke Udruge zdravstvenih ustanova za domaću novinsku agenciju APA.

Austrijsko Ministarstvo zdravlja navodi da „ne postoji opasnost za Austrijance od širenja zaraze“.  Ističe se kako je uz odgovarajuće mjere zaštite opasnost od prenošenja virusa među ljudima mala.
Do sada je od pojavljivanja ovog virusa 2012. godine na Bliskom istoku, kada je ustanovljeno da se prenosi životinjskim putem kroz kontakt s jednogrbom devom, diljem svijeta oboljelo oko 800 osoba. U Europu je da sada „uvezeno“ 12 slučajeva.

Stopa morbiditeta i mortaliteta kod infekcije MERS virusom, koji izaziva tešku upalu pluća i u srodstvu je s korona virusom SARS-a, vrlo je visoka i iznosi i do 100 posto.
APA navodi da medicinari i znanstvenici u Saudijskoj Arabiji, Jordaniji, Kataru i Velikoj Britaniji i dalje budno prate da li MERS virus zadržava mogućnost mutacije u obliku koji se lako prenosi među ljudima.

>> Dvoje oboljelo od novog sarsa Mersa izolirani u Toscani

Komentara 3

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
13:57 30.09.2014.

Nakon sto je USA patentirala Ebola virus pod patentnim brojem “CA 2741523 A1", jeli to najnovije iz USA labaratorija? Hoce li nas Nato i s tim virusom iz njihovih aviona prskati? Ili je ovo reklama za otrovna MERS cjepiva, sto svakako trebaju napraviti maksimalnu stetu covjekovom zdravlju. U ostalom 99% cjepiva danas su za to i napravljena da uniste covjekovo zdravlje i covjeka a ne da mu pomogne.

Avatar spira
spira
20:30 30.09.2014.

Amerika je namerno izazvala epidemiju ebole u zapadnoj Africi od koje je stradalo više od 3.000 osoba kako bi američka vojska testirala najnovije biološko oružje, objavile su najveće dnevne novine u Liberiji “Dejli obzerver”. Profesor biohemije Siril Broderik na državnomnom univerzitetu u Delaveru, koji je autor teksta, tvrdi da su u zaveru umešani Medicinski institut američke vojske za istraživanja infektivnih bolesti, poznat po istraživanjima u oblasti biološkig ratovanja, Američki centar za kontrolu bolesti, međunarodna organizacija “Doktori bez granica”, farmaceutske kompanije “Tek-mira” i ” Glasko Smit Klajn” i državna bolnica u Kenemi, gradu u Sijera Leoneu. Kako piše Informer, Broderik naglašava da je epidemija ebole izbila nekoliko nedelja nakon što su se u medijima pojavile tvrdnje da američko ministarstvo odbrane finansira istraživenja virusa ebole na zdravim ljudima. - Ministarstvo odbrane SAD dalo je 140 miliona dolara kanadskoj “Tekmiri” da izvede istraživanja. Ona su počela u januaru 2014. Sastojala su se u tome da se smrtonosni virus ubrizga zdravim ljudima, kako bi se testirala novonastala vakcina – navodi Broderik. Mesec dana kasnije proglašena je epidemija ebole, a “Tekmira” je odmah ponudila svoje još nedovoljno ispitane vakcine protiv ebole. - Treba naglasiti da je upravo ta vakcina, kao i svaka druga, jedan od oblika biološkog oružja – naveo je Broderik i dodao da je interesantno da u gradu Kenemi koji se našao u centru epidemije, američka vlada ima laboratoriju za istraživanje virusa u svrhu pravljenja biološkog oružja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije