Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nahranio milijune

'Tvorac' kebab donera umro u 80. godini u Berlinu!

Kadir Nurman
Screenshot/YouTube
27.10.2013.
u 14:49

Kadir Nurman je 1972. godine u zapadnom Berlinu otvorio kiosk u kojem je prodavao pečeno meso i salatu u kruhu sličnom lepinji.

Turski imigrant kojega se smatra tvorcem doner kebaba umro je u Berlinu u 80. godini, piše BBC.

Kadir Nurman je 1972. godine u zapadnom Berlinu otvorio kiosk u kojem je prodavao pečeno meso i salatu u kruhu sličnom lepinji. Primijetio je brzi tempo života u tome gradu te je mislio da će se užurbanim Berlinčanima svidjeti jelo koje mogu nositi u ruci i jesti.

Sočno meso, rezano s ražnja koji se okreće, s raznim dodacima i umacima, ubrzo je postalo jedno od najpopularnijih jela brze hrane u Njemačkoj ali i u ostalim državama. Udruga turskih proizvođača donera je 2011. godine potvrdila Nurmana kao \"tvorca\" kebab donera. Samo u Njemačkoj je otvoreno oko 16 tisuća malih restorana u kojima se može kupiti doner, a više od tisuću ih ima samo u Berlinu.

Njemačke tvrtke koje proizvode meso i aparaturu za pečenje \"drže\" čak 80 posto europskog tržišta. Nurman, koji je emigrirao u Njemačku 1960 godine, nije patentirao svoj \"izum\" te nije zarađivao od patenta. No, sudeći prema intervju iz 2011. godine zbog toga mu nije bilo žao nego je bio sretan što je tako veliki broj Turaka moglo živjeti od donera i da ga jedu milijuni ljudi.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar DonLon
DonLon
17:48 03.11.2013.

Doner je bez velike konkurencije jedna od najnezdravijih "brzih hrana". U Velikoj Britaniji doner tradicionano jedu pijanci kada ih izbace is pubova I klubova. Bilo je dosta trovanja, jer se pred zatvaranje, recimo okonegdje izmedju ponoci i 2 sata ujutroutro rjesavaju onoga sto stoji narezano i podgrijavano mozda i 3-4 sata i trebalo bi se baciti. No pijanci su jos i sretni kada dobiju "gratis" kolicinu. Takodjer, u veliko broju slucajeva radi se o trecerazrednoj mljevenoj ovcetini koja smrdi kada se malo ohladi, a narocito me iznenadilo koliko masti se cijedi U jednoj malo vecoj porciji moze biti i do 65 grama masti i 6-7 grama soli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije