Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštro upozorenje

Tursko pravilo zaštite neba – "presrest ćemo i ptice u letu"

Foto: Reuters video
1/4
24.11.2015.
u 12:17

Odnosi NATO-a i Rusije napeti su još od izbijanja ukrajinske krize

Turska je oštro upozorila Rusiju u listopadu da su njezini borbeni zrakoplovi dvaput povrijedili njezin zračni prostor. 

Prošli je tjedan tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo ruskog veleposlanika i uložilo mu prosvjed zbog ruskih zračnih napada na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla. 

Tursko ministarstvo poručilo je veleposlaniku Andreju Karlovu da po turskom viđenju ruski zrakoplovi ne napadaju teroriste, nego civile. 

Rusija je 30. rujna krenula sa zračnim napadima na Siriju. Sirijska oporba tvrdi da Rusi jednako napadaju i njihove umjerene snage i teroriste Islamske države i druge ekstremističke skupine. 

Turski premijer Ahmet Davutoglu tada je rekao da su Rusi priznali da su "pogreškom" povrijedili turski zračni prostor. 

Dodao je, međutim, da su turska pravila zaštite njezina neba jasna. – Turske oružane snage imaju jasne upute. Treba presresti i ptice u letu – rekao je Davutoglu.  NATO, čija je Turska članica, priopćio je u listopadu da se ruske povrede turskog zračnog prostora ne doimaju slučajnim i da je spreman pomoći Turskoj zatreba li.

Odnosi NATO-a i Rusije napeti su još od izbijanja ukrajinske krize.

Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbog navodnog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao upozorenja.Rusko ministarstvo obrane objavilo je međutim da zrakoplov Su-24 nije ušao u turski zračni prostor.

>> Turska oborila ruski vojni avion blizu granice sa Sirijom, piloti skočili padobranom

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar zong
zong
12:29 24.11.2015.

Turci štite IS! Nadam se da će im Rusi održati lekciju...

Avatar Vuglec
Vuglec
12:34 24.11.2015.

Rusi sada trebaju samo objaviti obavještajne podatke o tome koje države i na koji način pomažu i financiraju ISIL, po svemu sudeći Turska je duboko zaglibila u to.

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
13:01 24.11.2015.

,,,a ako rusi nešto pokušaju to je direktan napad na nato savez,,,pošto smo i mi u nato savezu znači li to da smo i mi u ratu s rusijom,,,e moj narode kako smo samo srljali u čudnovate saveze tipa nato i eu,,,bez referenduma bez alternative,,,zar je to demokracija i izbor i sloboda ja mislim da nije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije