Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turski rat prešao i u BiH

Veleposlanik Turske u BiH pozvao vlasti u Sarajevu da zatvore sve škole imama Gülena

Gulen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.07.2016.
u 09:30

Bh. pisac Fatmir Alispahić: Ako je u Turskoj moguće ljude progoniti i osuđivati na osnovi sumnje, to u BiH nije moguće, ovo je pravna država

Sukob pristaša turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i njegova suparnika Muhammeda Fethullaha Gülena prešao je granice Turske i prenio se i u BiH gdje bi se to moglo odraziti na velike podjele unutar bošnjačkog korpusa. Nakon niza skupova potpore Erdoğanu u BiH uslijedio je otvoreni pritisak na institucije i medije koji kritiziraju autoritarnog turskog predsjednika.

Tenzije su se među Bošnjacima povećale nakon što je turski veleposlanik u BiH Cihad Erginay, nakon sastanka s Bakirom Izetbegovićem, pozvao vlasti u Sarajevu da zatvore sve škole u sastavu istoimene Gülenove zaklade, na što mu je odmah odgovorio poznati bh. novinar, pisac i publicist Fatmir Alispahić.


– Zahtjev turskog veleposlanika da mi ovdje progonimo ljude i zatvaramo škole na osnovi sumnje, bez sudskog procesa i dokazane krivnje, te podrška koju ova politika linča ima od bošnjačkog vazalskog establišmenta ne samo da je udarac na pravni sustav i demokratsku kulturu, već je ozbiljna prijetnja za jedinstvo i sigurnost bošnjačkog naroda – oštar je bio Alispahić.

Istaknuo je kako turski veleposlanik besramno traži da se turski rat vodi na teritoriju BiH.


– Nemate pravo smatrati nas svojim vazalima i podanicima, naređivati nam što ćemo i kako raditi. Ako je u Turskoj moguće ljude progoniti i osuđivati na osnovi sumnje, to u BiH nije moguće, ovo je pravna država – ogorčen je Alispahić.

Između ostalog, turski veleposlanik u Sarajevu tražio je i da se poduzmu određene akcije protiv osnovnih i srednjih škola koje od 1998. djeluju u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli i Mostaru, kao i međunarodnog sveučilišta “Burč”, koju se nalaze pod upravom klerika Gülena, duhovnog vođe pokreta Hizmet, koji se zalaže za umjereni islam.

Sukob između Erdoğana i njegova vjerskog učitelja i mentora Gülena izbio je nakon što je Gülenova popularnost prerasla Erdoğanovu. Gülenovo geslo po kojemu radi jest “Gradimo škole, a ne džamije”, a Erdoğan i njegovi pristaše smatraju ga sektašem.

Pokušaj vojnog puča u Turskoj polarizira i Turke u Njemačkoj gdje ih je oko tri milijuna – sve su češći napadi Erdoğanovih pristaša na Gülenove sljedbenike. Internetom kruže “liste turskih izdajnika u Njemačkoj” koje treba”riješiti po kratkom postupku”.

>> Erdogan: Došlo je do znatnih obavještajnih propusta prije pokušaja vojnog udara

Komentara 13

U1
ursus_1212
12:15 23.07.2016.

Islamisti, maknite šape od BiH.Samo unosite kaos. Pustite raju na miru.

KE
kenjalo
10:11 23.07.2016.

oce li Erdogan praviti uhicenja I u BiH, kako je poceo izgleda da oce.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:10 23.07.2016.

Turski masoni izazivaju ratove..ehehheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije