Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLEKTIVNO LUDILO

Turski ministar Bozdag: U Njemačkoj vlada fašizam!

Turkish President Tayyip Erdogan and his wife  Emine Erdogan attend Democracy and Martyrs Rally, organized by him and supported by ruling AK Party (AKP), oppositions Republican People's Party (CHP) and Nationalist Movement Party (MHP), to protest against
03.03.2017.
u 23:30

Nakon što je u Istanbulu pritovoren dopisnik Welta, zabranjeni su nastupi turskih političara na propagandnim skupovima u njemačkim gradovima

Nakon što je Njemačka zabranila održavanje predreferendumskog skupa gradu Gaggenauu na kojem je trebao govoriti turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag, između dvije zemlje izbio je pravi diplomatski rat.

– Ovo je skandalozno ponašanje Nijemaca u pravom smislu te riječi fašističko – žestoko je kritizirao zabranu svog nastupa u gradu Gaggenau Bekir Bozdag. No sukobi se nisu zaustavili na riječima – policija u Gaggenauu primila je dojavu da je u gradskoj vijećnici podmetnuta bomba. Anonimna osoba koja je nazvala policiju kazala je da je ta bomba odmazda za zabranu skupa.

Kada se tome pribroji i zabrana skupa u Kölnu gdje je trebao govoriti turski ministar gospodarstva, ali i to da je u Erdoğan dao uhititi dopisnika njemačkog dnevnog lista Die Welt Deniza Yücela, onda postaje jasno da su tenzije između Ankare i Berlina dosegnule kritičnu točku.

– U nedjelju ću ponovno doputovati u Njemačku i reći ću ovo je pobjeda Alaha – kazao je ministar gospodarstva Nihat Zeybekci.

Kako je sam Erdoğan planirao otići u Njemački i tamo govoriti na skupu svojih pristaša uoči za njega vrlo značajnog referenduma, očekuje se da bi zabrana njegova dolaska u Njemačku mogla odnose dodatno zaoštriti.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu pozvao je u ministarstvo njemačkog veleposlanika i zatražio objašnjene za neprijateljsko ponašanje prema Turskoj te je naglasio kako mu je potpuno jasno da kancelarka Merkel namjerno pokušava spriječiti Tursku da postanje jaka i moćna. Ankara je Njemačku optužila da daje utočište ljudima koji su počinili zločine protiv Turske, što uključuje pripadnike Radničke stranke Kurdistana, guleniste koji su organizirali puč u srpnju prošle godine, i pripadnike ekstremne turske ljevice.

– Neka pogledaju svoju povijest u prvoj polovici 20. stoljeća. Mi jasno vidimo da se ta bolest koja je izazvala dva svjetska rata ponovno pojavila. Oni toga moraju postati svjesni i moraju se početi liječiti – kazao je šef turske diplomacije Cavusoglu i naglasio kako se Nijemci moraju naučiti normalno ponašati.

Usijanje odnosa između Turske i Njemačke intenzivno se odrazilo i na njemačku političku scenu koja strahuje da Erdoğan u svojim rukama ima izuzetno moćno oružje protiv kancelarke – izbjeglice. Strahuje se da bi on prema Europi mogao pustiti veći izbjeglički val ako Njemačka zabrani njegov dolazak i nastupe na skupovima. Ima i kritika koje kancelarku optužuju da je sama sebe izložila političkim ucjenama Erdoğana, te da se ništa nije usudila učiniti kako bi Erdoğana izravno prozvala zbog teškog kršenja ljudskih prava i zbog uhićenja više od 150 najistaknutijih oporbenih novinara.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel kazao je da je zabrana nastupa turskih političara u njemačkim gradovima u nadležnosti lokalnih zajednica koje procjenjuju ugrožava li se u njima javni red i mir.

– Savezna i pokrajinske vlade moraju iskoristiti sve pravne i političke mogućnosti da zabrane ovakve skupove – komentirao je Wolfgang Bosbach, jedan od najutjecajnijih političara Kršćansko-demokratske unije CDU-a kancelarke Angele Merkel.

– Moramo prekinuti sve pregovore s Turskom o pristupu EU jer ovakvoj Turskoj u EU nije mjesto – izravan je bavarski ministar financija Markus Söder iz Kršćansko-socijalne unije CSU.

– Zgrozila me je odluka o pritvaranju novinara Yücela – napisao je turskom kolegi Bekiru Bozdagu, njemački socijaldemokratski ministar pravosuđa Heiko Maas i zatražio njegovo hitno oslobađanje. Maas je upozorio turskog kolegu na “rušenje pravne države Turske” te da dijalog s turskom stranom više nije gotovo moguć.

– Uloga državnog represivnog aparata jest da štiti novinare, a ne da ih zlostavlja. Privođenje novinara nema nikakve veze s našim razumijevanjem pravne države i slobode medija. Ako se Turska ne drži europskih temeljnih vrijednosti, približavanje EU bit će sve teže čak i nemoguće – piše ministar pravosuđa Heiko Maas turskom kolegi Bozdagu     

>> Počelo suđenje za neuspjeli državni udar: Na optuženičkoj klupi nalazi se 330 osoba

>> 'Puč nas je ujedinio, a Erdoğan je za Europu demon jer ne šuti. Vladat će on još 20 godina...'

Komentara 43

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:57 03.03.2017.

Oho, čuj ovo, nekako mi poznato ovo etiketiranje, biće milorad prodo licencu.

Avatar Idler 3
Idler 3
23:38 03.03.2017.

Njemačka sam treba Turkima dat povratnu kartu...prvo pomalo, a onda i masovnije....za čas se buju Erdogan i ekipa kultivirali !!!

CE
centirion
04:25 04.03.2017.

A u Turskoj pod Erdagonom vlada mir,ljubav,tolerancija i demokracija! Ha! Malo sutra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije