Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
topnička paljiba

Turska vojska potvrdila napade na kurdske snage u Siriji, SAD traže da to prestane

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
13.02.2016.
u 23:54

Pozvali smo sirijske Kurde i druge snage povezane s PYD-om (Kurdska stranka demokratskog jedinstva) da ne iskorištavaju metež kako bi se domogli novog teritorija, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby

Sjedinjene Američke Države su danas pozvale Tursku da prekine topničku paljbu na oružane snage sirijskih Kurda i sirijskog režima na sjeveru te zemlje u kojoj traje rat.

"Pozvali smo sirijske Kurde i druge snage povezane s PYD-om (Kurdska stranka demokratskog jedinstva) da ne iskorištavaju metež kako bi se domogli novog teritorija. Usto smo vidjeli informacije o topničkoj paljbi s turske strane granice i pozvali Tursku da prekine paljbu", rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Turska vojska je danas gađala ciljeve PYD-a i sirijskog režima u dvama odvojenim napadima, kao odgovor na paljbu s njihovih položaja, objavila je službena novinska agencija Anadolija.

Po pravilima postupanja, turske oružane snage su gađale ciljeve PYD-a blizu grada Azaza, u pokrajini Alepu, rekao je vojni izvor, a prenosi Anadolija. Turska vojska je usto uzvratila na paljbu snaga sirijskog režima na vojni položaj u okolici Hatayja, na jugu Turske, navodi isti izvor.

Nisu objavljene nikakve potankosti o vrsti turskih udara, a pretpostavlja se da je riječ o paljbi iz jurišnih tenkova.

I premijer Ahmet Davutoglu je potvrdio napade na PYD, ali nije otkrio nikakve pojedinosti.

"Današnja odmazda izvedena je po pravilima postupanja protiv snaga koje predstavljaju prijetnju u Azazu i okolici", rekao je, a prenijela je Anadolija, u prigodi posjeta Erzincanu, na istoku Turske.

Očito smjerajući na PYD, te je snage nazvao "terorističkom skupinom koja je povezana sa sirijskim režimom koji sudjeluje u ruskim zračnim udarima na civile".

>> Turska granatira kurdska područja na sjeveru Sirije

Komentara 27

Avatar superhik74
superhik74
01:23 14.02.2016.

Normalno da NATO i EU nece uvesti sankcije na teroristicku drzavu Tursku koja sada vec otvoreno ratuje na strani ISIL-a I kaznjva Kurde koji su njihovu vehabisticku teroristicku tvorevinu razbucali. Sada cak vise ne mogu lagati o diktatoru Assadu s obzirom da Kurdi nisu Alawiti I nemaju veze s Assadom. Ovo je jako dobro jer ce sada I onim najzatucaniji totalno ispranog mozga konacno biti kristalno jasno tko je tvorac i sponzor ISIL terorista.

GV
golub Vaso
01:42 14.02.2016.

turska podržava isil, a washington mlako serucka, očito su isti

Avatar nevolim_isilovce
nevolim_isilovce
00:02 14.02.2016.

Turske kukavice gađaju i Sirijsku vojsku, nemaju hrabrosti preći granicu već iz daljine pod zaštitom NATO-a gađaju međunarodno priznatu državu. Rusija ima savršenu priliku riješiti pitanje bliskog istoka, nafte i dolara jednom brzom intervencijom koja će i pokazati koliko je NATO "jedinstven" kada je sukob Rusije i Turske u pitanje... a što će na kraju rezultirati i njegovim raspadom jer normalnim ljudima ne pada na pamet ići se boriti za one koje podržavaju teroriste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije