Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muhamed Sait Gulen

Turska uhitila nećaka klerika optuženog za puč, evo za što ga optužuju

Fetullah Gulen
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/4
23.07.2016.
u 19:16

To je prvi put da je neki član obitelji 75-godišnjeg klerika uhićen nakon neupjelog puča.

Turske vlasti uhitile su nećaka Fetullaha Gulena, muslimanskog klerika koji živi u SAD-a i kojeg Ankara optužuje za neuspio vojni puč, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Gulen, koji u egzilu živi od 1999. i vodi široku mrežu škola i zaklada u Turskoj i drugim državama, niječe bilo kakvu umješanost u pokušaj državnog udara 15. srpnja u kojem je poginulo najmanje 246 ljudi. Njegov nećak Muhamed Sait Gulen uhićen je u gradu Erzurumu na sjeveru Turske i bit će prebačen u Ankaru na ispitivanje, prenosi Anadolija. Suočen je s optužbama za članstvo u terorističkoj organizaciji, dodaje agencija.

To je prvi put da je neki član obitelji 75-godišnjeg klerika uhićen nakon neupjelog puča. Predsjednik Tayyip Erdogan optužuje Gulena da gradi "državu unutar države" i želi svrgnuti vladu te traži od Washingtona da ga izruči Turskoj. Erdogan je danas izdao dekret o zatvaranju 2.341 institucije, među kojima su škole, dobrotvorne organizacije, sindikati i medicinski centri. Prvi dekret otkako je u Turskoj u srijedu uvedeno izvanredno stanje također podužuje vremensko razdoblje koje osoba može provesti u pritvoru na 30 dana.

Jedan vladin dužnosnik je rekao da su sve institucije koje će biti zatvorene povezane s pokretom islamskog klerika Fethullaha Gulena. Turska je suspendirala 37500 javnih službenika i policijskih časnika nakon pokušaja vojnog udara, a među njima je puno djelatnika ministarstva obrazovanja, i ukinula je licence za 21000 učitelja. Ministarstvo obrazovanja je priopćilo da očekuje zatvaranje više od 600 škola.

Broj pritvorenih je premašio 10.000, a među njima je više od 7.000 vojnika, uključujući najmanje 120 generala. Poništeno je oko 11.000 putovnica u potezu u svrhu sprječavanja bijega ljudi koji su moguće povezani s pokušajem puča.

>> Turska poništila gotovo 11.000 putovnica

>> Veleposlanik Turske u BiH pozvao vlasti u Sarajevu da zatvore sve škole imama Gülena

Komentara 12

DU
Deleted user
19:31 23.07.2016.

I sada je potpuno jasno da je Ergoddan iscenirao taj puč da ga više nema tko smijeniti sa vlasti tako on sada postaje Sultan. Uskoro možemo očekivati da će uvesti šerijati kako u Saudisjoj Arabiji gdje žene ne smiju voziti aute i sve moraju zamotane u velike krpe. Naravno pravednoj americi neće smetati ugroza ljudskih prava. Smetaju im samo oni koji se ne klanjaju Americi!

DU
Deleted user
22:35 23.07.2016.

Svaki diktator prije ili kasnije poludi i počne vući neuračunljive poteze!

DU
Deleted user
20:30 23.07.2016.

dva islamska klerika se bore za vlast: Gullen i Erdogan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije