Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubili kontrolu

Turska traži od Kosova da uhiti kosovskog novinara

R. T. Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.07.2016.
u 00:15

Buzhalu treba osuditi na kaznu od 6 mjeseci do pet godina zatvora, stoji u “preporuci” turskog veleposlanstva u Prištini

Čistka koju u Turskoj provodi Erdoğanova vlada sve je žešća. Vlasti u Ankari naredile su jučer uhićenje još 47 novinara, urednika i kolumnista lista Zaman koji izlazi na turskom i engleskom jeziku te koji je relativno kritičan prema predsjedniku Erdoğanu. Uhićenja su provedena pod izlikom da su novinari imali spoznaje o Gülenovu pokretu.

– Istražitelje ne zanima što su oni pisali, već što su znali o puču – ustvrdio je jedan neimenovani vladin dužnosnik.

S uhićenjima očito rastu i Erdoğanovi apetiti pa je Turska počela zahtijevati slične poteze i od još nekih država. Među prvima, od Kosova koje izdašno financira. Tursko veleposlanstvo u Prištini zatražilo je od kosovskih vlasti da “poduzmu korake” protiv kosovskog novinara Berata Buzhale jer je tijekom puča na Facebooku objavio komentar kako “poziva građane Kosova koji se nalaze u Turskoj da se priklone turskoj vojsci”.

Buzhala na Facebooku ima više od 40.000 sljedbenika, a njegov portal ima oko milijun posjetitelja dnevno. Tursko veleposlanstvo sada od Prištine traži da se primijeni novouvedeni zakon kojim se kosovskim državljanima zabranjuje pristupanje stranim vojnim postrojbama. Ujedno, tursko veleposlanstvo “preporučuje” kosovskim sudovima da Buzhalu osude na kaznu od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

– Ovo pokazuje razinu arogancije koju Turska ima prema malim zemljama poput Kosova – kaže Buzhala.  

>>Turska uhitila nećaka klerika optuženog za puč, evo za što ga optužuju

Komentara 29

DU
Deleted user
08:12 28.07.2016.

Ni ja o erdoganu nemam neko lijepo misljenje, hoce li traziti od nasih vrlih politicara da i mene privedu...hm

DU
Deleted user
00:28 28.07.2016.

Kao i kad Europa traži da osudimo politički nepodobne Hrvatske branitelje za tzv. počinjene zločine ili po nekoj zapovjednoj odgovornosti.

Avatar NojnUndZipciger
NojnUndZipciger
03:05 28.07.2016.

Inače, Buzhala je katolik. Eto došlo vrijeme da i kršćanski novinari ne smiju ništa napisati protiv Erdgovana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije