Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokušaj vojnog puča

Turska počela operaciju protiv visoko rangiranih Gulenovih sljedbenika

turska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.12.2016.
u 09:30

Turska vlada optužuje Gulena, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, da je okrestrirao pokušaj državnog udara u srpnju, no takve optužbe 75-godišnji Gulen odbacuje

Turska policija počela je u četvrtak operaciju uhićenja gotovo 60 visoko rangiranih sljedbenika propovjednika Fethullaha Gulena, objavila je novinska agenciju Anadolu. Vlasti planiraju uhititi 58 čelnika Gulenova pokreta u 16 od 81 pokrajine u Turskoj, uključujući Istanbul u operaciji koju je počela jutros, objavila je agencija.

Turska vlada optužuje Gulena, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, da je okrestrirao pokušaj državnog udara u srpnju, no takve optužbe 75-godišnji Gulen odbacuje. Više od 36.000 osoba uhićeno je otkako je spriječen državni udar, a 75.000 zaposlenika u javnim službama i članovi njihovih obitelji otpušteni su, prema izvješćima loklanih medija. 

Tisuće zaposlenih u javnim službama suspendirane su s posla. Zatvoreno je oko 170 novinskih redakcija, od kojih su mnoge bile na većinski kurdskom jugoistoku Turske, a u pritvoru je više od 120 novinara. Brojni turski vojnici i časnici su izbjegli u razne europske zemlje nakon pokušaja državnog udara i čistki koje je pokrenuo turski režim.

Kontroverzni propovjednik bio je nekada saveznik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, no razlišli su se prije nekoliko godina. Erdogan je najavio u subotu da bi Turska za još barem tri mjeseca mogla produljiti izvanredno stanje, koje je na snazi od neuspjelog državnog udara.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
Magnificus
15:42 08.12.2016.

turska je postala prava diktatura i ide pravcem sjeverne koreje

MX
Mister X
20:18 08.12.2016.

Ako bude pošten otvorit će i on jedan ili dva Quantanamo i srediti potencijalne ubojice koji su mu radili o glavi njemu i negovoj familiji.. Zamalo je izgubio glavu poput Sadama i Gadafija ! I nastala bi prava demokracija u u Turskoj kao u Iraku Afganistanu i Siriji !!! Vidimo tamo polako nema uskoro protivnika a to je pre strašno stanje !!

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:33 09.12.2016.

Turska je najveća opasnost po EU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije