Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Izjava je neumjesna'

Turska kaže Papa pokazao "križarski duh" nazvavši pokolj Armenaca iz 1915. genocidom

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.06.2016.
u 21:37

Odstupajući od pripremljenog teksta tijekom posjeta armenskom glavnom gradu Erevanu u petak Papa Franjo je upotrijebio riječ "genocid" kako bi opisao to masovno ubijanje, godinu dana nakon što je razbjesnio Tursku sličnom izjavom.

Zamjenik turskog premijera rekao je kako je "neumjesno" što je papa Franjo označio kao genocid pokolj Armenaca  iz 1915. koji su provele osmanske snage te da to odražava "križarski duh" papinstva.

Odstupajući od pripremljenog teksta tijekom posjeta armenskom glavnom gradu Erevanu u petak Papa Franjo je upotrijebio riječ "genocid" kako bi opisao to masovno ubijanje, godinu dana nakon što je razbjesnio Tursku sličnom izjavom.

"Papina izjava je veoma neumjesna", rekao je Nurettin Canikli novinarima u crnomorskom gradu Giresunu. "Moguće je nažalost vidjeti sve odraze i tragove križarskog duha u akcijama papinstva i pape", rekao je.

Turska prihvaća da je mnogo kršćanskih Armenaca koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeno u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, ali osporava tvrdnje da je ubijeno do 1,5 milijun te niječe da su ubijanja bila organizirana u kojem slučaju bi predstavljala genocid. Isto tako tvrdi da je i mnogo muslimanskih Turaka bilo ubijeno u to doba.

"To nije objektivna izjava i ne izražava istinu...i cijeli svijet to zna, a znaju to i Armenci", rekao je Canikli u izjavi koju je objavio dnevnik Hurriyet.

Komentara 60

BA
bajbok11
21:57 25.06.2016.

A trebao ga je nazvati?"Humanim" odstrelom?

Avatar Ada
Ada
22:41 25.06.2016.

Naravno da je bio genocid. Imali su sreću oni koji su slušali Božji glas i uspjeli na vrijeme pobjeći. Dobro je pročitati izvrsnu knjigu "Najsretniji ljudi na svijetu".

DU
Deleted user
00:25 26.06.2016.

Erdogan pokazuje diktatorski duh svaki put kad netko kaže nešto što mu se ne sviđa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije