Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eskalacija svjetske krize

Turska je Rusiju pretvorila 
u gospodara Bliskog istoka

S-400 Trijumf
Foto: Wikimedia
1/4
26.11.2015.
u 12:49

Rušenje zrakoplova Moskvi je poslužilo kao odličan izgovor za postavljanje protuzračnih raketnih sustava na koje nijedna zemlja nema dobar odgovor

Rušenje ruskog zrakoplova udarac je ruskom zrakoplovstvu, ali udarac koji je u konačnici znatno izmijenio odnos snaga na nebu iznad Sirije u – rusku korist. Naime, turski napad na ruski bombarder dao je Moskvi puno opravdanje da područje Sirije, ali i zračni prostor njezinih susjeda pokrije raketnim štitom na koji nijedna zemlja današnjice nema odgovor. Samo 48 sati nakon incidenta, Rusija je prerasla u vladara sirijskog zračnog prostora bez čije suglasnosti nitko ne može letjeti tim područjem.

Apsolutna dominacija

Isti dan kada je turski lovac oborio ruski zrakoplov Su-24, Putin je naredio krstarici "Moskva" da se stacionira pred sirijskom obalom i neutralizira svaku prijetnju koja bi se ruskim zrakoplovima mogla pojaviti dok lete iznad Sirije. Naime, ta ruska krstarica nosi raketni sustav S-300, protuzračni sustav koji ispaljuje rakete velike brzine na ogromne udaljenosti. Isti onaj sustav kojim je Hrvatska tijekom 1995. prijetila tadašnjoj SAO Krajini, sustav zbog kojega se srpsko zrakoplovstvo tijekom Oluje nije usudilo ući u hrvatski zračni prostor.

Ipak, djelovanje krstarice "Moskva" pred obalama Sirije predstavlja samo polovicu ruske jednadžbe u kontroli neba nad tim dijelom Bliskog istoka. Druga polovica je doprema sustava S-400, najnaprednijeg protuzračnog sustava današnjice, u rusku bazu u Latakiji. Taj raketni sustav koji "skida" svaku prijetnju s neba u krugu od 400 kilometara i čije rakete lete brzinom do 6,2 macha donosi potpunu promjenu snaga na sirijskoj zračnoj bojišnici, kako na taktičkoj, tako i na strateškoj razini. Ne postoji letjelica, uključujući i krstareće rakete, koja tom sustavu može pobjeći.

– Uz ovakve kapacitete koji nemaju domet samo nad Sirijom već i nad dijelom ostalih zemalja, pogotovo nad Turskom, Rusija ostvaruje apsolutnu zračnu nadmoć – kaže za Večernji list londonski analitičar Sajjan Gohel.

Uz gubitak dominacije nad zračnim prostorom, turski ishitreni potez nosi posljedice i u gospodarskom smislu. Rusija odustaje od svih gospodarskih aktivnosti koje uključuju Tursku, čime se zaustavlja najavljena gradnja nuklearne elektrane u Turskoj koju je trebala graditi Rusija, ali i gradnja Turskog toka, plinovoda koji se postavljao kao alternativa Južnom toku.

Turski predsjednik Erdogan ponovno je pak aktualizirao stvaranje tampon-zone unutar Sirije, od Alepa sve do Latakije, što je NATO do sada odbijao. Zona duga 100 i široka 40 kilometara turskoj bi vojsci omogućila čišćenje dijela sjevernog teritorija Sirije od militanata ISIL-a, ali i od kurdskih separatista kako bi se spriječilo stvaranje kurdske države u Siriji. Gotovo je sigurno da Rusija stvaranje tampon-zone neće dopustiti.

Srušen zbog šverca nafte

Područjem u kojem je srušen ruski zrakoplov upravljaju turkmenistanski pobunjenici povezani s ISIL-om koji su htjeli proglasiti kalifat, no ruska ih je intervencija u tome spriječila. Turska kupuje naftu s njihovih polja plaćajući 10 dolara za barel, četiri puta manje od tržišne cijene. Ruski premijer Medvedev ustvrdio je da je ruski zrakoplov srušen zbog nafte koju ISIL transportira u Tursku i kojom trguje i sin turskog predsjednika Bilal Erdogan.

>> Turska vojska objavila navodnu snimku upozorenja oborenom ruskom zrakoplovu

Od petka na kioscima - Upoznajte pozadinu terora: Detalji o usponu najmoćnije terorističke organizacije modernog doba komunikacija

Komentara 200

DU
Deleted user
14:12 26.11.2015.

Živio Putin, živio Orban, jedini čelnici sa mudima da se suprotstave luciferijanskom i judeo-masonskom novom svjetskom poretku.

OD
odisej22
14:29 26.11.2015.

Maxi 73, slažem se s tobom i dodajem da Turska najviše igra protiv Kurda,najvećih nesretnika na tom prostoru. Njihova prljava nacionalistička politika mrzi sve što nije tursko. Oni su uvjereni da svi narodi svijeta pate što nisu Turci.

JU
justicepeace
14:33 26.11.2015.

Ovdje su da nas stite od terorizma, znaci, onaj tko je protiv rusa jest teror! Sigurno su ciljali Tursku, ma dajte, to je cisti paravan. Vidi se da su Turci povezani sa ISSIL. Dajte milijune onome tko nađe vođu ISIL-a, nebi bilo cudno da to bude Turak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije