Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.11.2015. u 19:35

Ulazak u zračni prostor kozmetički je incident i ni na koji način nije vojno ugrozio Tursku

U ovom trenutku nije baš ugodno biti u koži turskoga predsjednika Erdogana. Jer, nakon što se odlučio isprsiti i postati prvi vojnik NATO-a koji je srušio ruski vojni avion, svakako može očekivati oštar odgovor.

A znajući Putina, na to se neće dugo čekati. U rušenju ruskog aviona nije u pitanju tek puka povreda zračnog prostora. To je samo izlika. Jer povreda zračnog prostora, ako je i bila, kozmetički je incident koji u stvarnosti nema uporišta da se proglasi ratnom opasnošću za Tursku. Tako je na prvi pogled izgledalo neshvatljivo zašto Ankara izaziva vraga zbog beznačajnog incidenta.

Međutim, rušenju aviona prethodila su najmanje četiri povoda za tursku akciju. Prvo, ruski avioni u tom području, na planini Turkmen koja se prostire duž sjeverozapadnog dijela Sirije, bombardiraju pripadnike Sirijske turkmenske brigade koja se bori protiv režimske vojske. Kako su turkmenski borci smješteni iznad Latakije, gdje je ruska vojna baza, Moskvi je važno očistiti to područje od pobunjenika. Ujedno, Latakija je područje naseljeno alavitima, najvjernijim ruskim saveznicima u Siriji, a Turkmene, pripadnike sunitske manjine, Turci doživljavaju kao svoju braću.

Drugi su važan povod žestoka bombardiranja koja je ruska avijacija izvela proteklih dana na naftna postrojenja i cisterne koje kontrolira ISIL. Teroristi prodajom te nafte financiraju svoj rat, a jedan od kupaca je, prema brojnim tvrdnjama, upravo Turska. Tu dolazimo i do trećeg razloga jer je Putin prije nekoliko dana, baš u Turskoj, prozvao neke članice G20 zbog financiranja ISIL-a, misleći pri tome na Saudijsku Arabiju i Tursku. I četvrti razlog jesu uspjesi Kurda i ruske avijacije uz granicu s Turskom.

Nije nevažno što ovakav zaplet ide na ruku islamistima jer će ugroziti labavi i tek nastali francusko-ruski vojni savez.

No Turska je ovim činom učinila i puno goru stvar: dovela je NATO pred ozbiljan problem i na rub svjetskog sukoba s Rusijom. I to upravo u trenutku kada su se velike svjetske sile počele približavati. 

>> Ubijen ruski vojnik koji je tražio pilote. Turska tvrdi da su živi, a turkmenski borci da su ubili pilote 

>> Putin: Turska nam je zabila nož u leđa, ponaša se kao suradnik terorista 

>> 'Dužnost je Turske zaštititi svoje granice, u tome nećemo oklijevati ni trenutka'

Komentara 97

ML
Mlakar
19:57 25.11.2015.

zar bubalo nije pobjegao na traktoru

UM
umnjak
19:47 25.11.2015.

Mozes ne voljeti Ruse. Ali Turci su izmanipulirali NATO i iskoristili članstvo da daju potporu ISILu kojeg, ponovno realno, samo Rusi žele uništiti!

Avatar Marko314
Marko314
20:19 25.11.2015.

Turci, krasna su vam to "braća" koja pucaju dok vojnici vise sa padobrana. I sad se vi, kao, borite za njihova prava. Banditi i teroristi, eto što su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije