Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Official Gazette:

Turska će ukinuti vize za zemlje EU-a uključujući i Cipar

Erdogan
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
03.05.2016.
u 16:47

Turska vlada kasno u ponedjeljak odobrila je ukidanje viza za posjetitelje iz 28 zemalja članica EU-a nakon što Europa ukine vlastite zahtjeve za vizom za turske državljane

Turska je pristala ukinuti vizna ograničenja za građane EU-a, uključujući i ona koja se odnose na ciparske Grke, preskočivši jednu od preostalih prepreka koja bi joj trebala zajamčiti ukidanje viza Turcima za Europu. 

Turska vlada kasno u ponedjeljak odobrila je ukidanje viza za posjetitelje iz 28 zemalja članica EU-a nakon što Europa ukine vlastite zahtjeve za vizom za turske državljane, objavljeno je u listu Official Gazette.

Unatoč tomu što će se ukidanje viza primijeniti na ciparske Grke, turski je dužnosnik Reutersu rekao da se ta odluka ne primjenjuje i na tursko priznanje Cipra. 

Liberalizacija viznih pravila za Tursku, muslimansku zemlju sa 79 milijuna stanovnika, sporno je pitanje među zemljama članicama EU-a, no Bruxelles nastavlja započeto kako bi održao sporazum o migrantima zaključenog između EU-a i Turske koji bi trebao pomoći u ublažavanju najteže migracijske krize u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Europska komisija u srijedu bi trebala izvijestiti o tomu da je Turska uglavnom ispunila kriterije za ukidanje vize za turske građane. 

"Turska je ispunila jedan od važnijih uvjeta za dobivanje viza", rekla je na konferenciji za novinare u Bruxellesu glasnogovornica Komisije Margaritas Schinas.

Jedna od najvećih prepreka u turskim odnosima s EU-am je odbijanje Ankare da prizna Cipar, članicu EU-a. Cipar je već četrdeset godina podijeljen na grčki i turski dio. Sjeverni dio pod kontrolom Turske priznala je samo Ankara, a južni grčki dio otoka međunarodno je priznat.

"Ovo ne znači priznanje Cipra. Ako EU ukine vize za turske državljane i mi ćemo ukinuti vize za preostale zemlje EU-a", rekao je neimenovani turski dužnosnik. "Sada ciparski Grci već putuju u Tursku, no mi izdajemo njihovu vizu na odvojenom dokumentu. Po novom dogovoru viza im više neće biti potrebna", kazao je. 

>>EU će podržati ukidanje viza za turske državljane

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar lvan12
lvan12
19:27 03.05.2016.

EUropska sramota...

PE
peugeot
20:09 03.05.2016.

Koga je to briga u EU za turske vize? Grcka ce im kao i obicno pokupiti sve turiste.

ZI
zimerman
19:45 03.05.2016.

Nikome iz Europe ne trebaju Turske vize

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije