Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“ŠTIT EUFRATA”

Turci tuku ISIL, ali cilj su Kurdi

turski tenkovi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
25.08.2016.
u 22:15

SAD igra dvostruku igru – istodobno pomaže sirijskim Kurdima i turskoj vojsci

Turska vojska preduhitrira je kurdske snage i krenula u oslobađanje grada Džarabulusa, uporišta ISIL-a, koji se nalazi na sirijsko-turskoj granici. Akcija „Štit Eufrata”, uz potporu američkih bombardera, usmjerena je protiv terorističke Islamske države, ali i protiv kurdskih snaga u Siriji.

Naime, turska vojska je tenkovima i sa specijalnim jedinicama ušla u Siriju. Cilj operacije je oslobođenje sirijskoga grada Džarabulusa od pripadnika ISIL-a, ali krajnji je cilj operacije, kako je poručila Ankara, čišćenje granice od terorističkih grupa koje prijete Turskoj, među koje je predsjednik Erdoğan svrstao i kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), ali i očuvanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Turska akcija uslijedila je nakon što su sirijske kurdske snage oslobodile grad Manbidž od ISIL-a i krenule na ISIL-ovo uporište Džarabulus s namjerom da ga osvoje kako bi postao poveznica kurdskog teritorija unutar Sirije od Kobanea do Afrina i Hasake, što bi bila dobra podloga za osnivanje kurdskog kantona u Siriji. Odmah je došlo do sukoba između kurdskih i turskih snaga kod naselja Amarinaha, južno od Džarabulusa.

Zanimljivo je da Amerikanci još pomažu Kurdima u borbama protiv sirijskih režimskih snaga i ISIL-a kako bi stvorili kompaktni kurdski teritorij i prekrojili granice unutar Sirije, a u isto vrijeme pružaju i zračnu potporu turskim snagama, što analitičari smatraju dvostrukom igrom. Paradoksalna je izjava američkog potpredsjednika Joea Bidena da se Kurdi nakon što su zauzeli grad Manbidž, žele li i dalje američku potporu, moraju povući istočno od Eufrata. Biden je naglasio i da Sjedinjene Države neće pristati na kurdski entitet na turskoj granici, zaboravljajući pri tome da su Kurdi i osvojili sirijski grad Manbidž upravo zahvaljujući američkim zračnim udarima i da su SAD autori ideje o kurdskom “kantonu” u Siriji.

>> U sukobu Ankare i Kurda razoren drevni grad na listi UNESCO-a

Komentara 8

DU
Deleted user
06:25 26.08.2016.

Francuzi, Turci, Amerikanci, Rusi, Sirijska vojska svi "tuku" Isil a nikako da bude poražen, gotovo za nevjerovati.

DU
Deleted user
22:57 25.08.2016.

da ne bi opet bilo genocida? Znamo što se desilo zadnji put s Armencima koji su živjeli na tom području anatolije

RG
RuzaSapina56@gmail.com
22:50 25.08.2016.

Zna se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije