Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko iznenađenje

Tuniski kvartet spriječio je libijsko-sirijski scenarij

Reuters/PIXSELL
09.10.2015.
u 20:29

Kvartet je stvoren 2013., u trenucima kada je zemlja tonula u kaos i kada joj je prijetila sudbina Libije i Sirij

Iako su njemačka kancelarka Angela Merkel i papa Franjo bili na vrhu kladioničarskih top-lista za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, odbor za dodjelu nagrade ovu prestižnu nagradu dodijelio je tuniskom Kvartetu za nacionalni dijalog i time iznenadio cijeli svijet. Riječ je o grupi od četiri udruge civilnog društava koje su nakon Revolucije jasmina, što je tuniska inačica Arapskog proljeća, odigrali presudnu ulogu u tranziciji svoje zemlje u demokraciju. U obrazloženju stoji da je Kvartet uvelike pomogao u uspostavi političkog procesa, i to u trenutku kada je zemlja bila na rubu kaosa. Kako bi se shvatilo u kojoj je mjeri značajno to što su te organizacije uspjele učiniti, navode se primjeri Sirije, Libije, Egipta i Jemena, zemalja koje su također prošle kroz revolucije Arapskog proljeća, ali nisu uspjele izgraditi demokraciju, već su ili utonule u potpuni kaos i rat ili u autoritarni režim.

Nacionalni dijalog

Tuniski kvartet čine četiri organizacije – Opći radnički sindikat Tunisa, Konfederacija za industriju, trgovinu i zanate, Tuniska liga za ljudska prava i Tunisko udruženje pravnika. Kvartet je stvoren 2013. godine, dvije godine nakon revolucije, u trenutku kada je došlo do ubojstva dvaju ključnih političara i krvavih sukoba između islamista i sekularnih snaga unutar društva. Upravo u tom trenutku na političku scenu stupio je Kvartet koji je uložio velike napore u stvaranje nacionalnog dijaloga između islamskih i sekularnih političkih opcija. U obrazloženju za dodjelu Nobelove nagrade za mir stoji kako je Kvartet odigrao presudnu ulogu u uspostavi ustavnog poretka u zemlji, što je osiguralo temeljna prava cjelokupnoj populaciji bez obzira na spol, političko opredjeljenje ili vjeru. Upravo njihov rad omogućio je da se u zemlji krajem prošle godine održe demokratski izbori na kojima je pobijedila sekularna politička opcija.

Kraj diktature

Houcine Abassi, predsjednik Općeg radničkog sindikata Tunisa, uime cijeloga Kvarteta, kazao je kako je ova nagrada počast svim mučenicima koji su pali u borbi za demokratski Tunis.

– Napor koji je u sve ovo uložila naša mladost zemlji je omogućio da jednom zauvijek okonča povijesno razdoblje u kojem je vladala diktatura – kazao je Abassi. Povjerenica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini kazala je kako Nobelova nagrada za mir Tuniskom kvartetu pokazuje kako se kroz dijalog i nacionalno jedinstvo uspješno i kvalitetno mogu rješavati političke krize u regiji. I glasnogovornik UN-a Ahmad Fawzi kazao je kako je ovo brilijantan primjer kako civilno društvo može odigrati ulogu u mirovnim procesima i demokratizaciji društava.

>> Tuniški nacionalni kvartet za dijalog dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2015.

Komentara 4

DV
david.vizental
01:10 10.10.2015.

ma dajte najte

Avatar Franko_Forte
Franko_Forte
01:35 10.10.2015.

Viđe ih.Kpmprimirana kompentencija.

HH
helgin@hogar
11:56 10.10.2015.

mora da pripremaju neko sr.nje, zadnji dobitnici nobelovih nagrada za mir nisu bili bas za mir!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije