Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret čelnika eurozone

Grčka dobila rok do nedjelje: 'Ovo je najkritičniji trenutak u povijesti Europe'

Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
07.07.2015.
u 23:14

- Grčki premijer nam je obećao detaljan plan, imamo samo nekoliko dana za pronalazak rješenja - kazala je njemačka kancelarka.

Čelnici eurozone dali su Grčkoj rok da do nedjelje predstavi nove prijedloge i osigura dogovor sa međunarodnim kreditorima, kazao je talijanski premijer Matteo Renzi.

On je govorio nakon hitnog summita čelnika država eurozone koji se večeras održao u Bruxellesu. Eurozona od Grčke traži da prezentira novi plan nakon što su birači na referendumu odbacili prijedlog "programa pomoći" koji je na stolu bio prije dva tjedna. - Večerašnja odluka je da ćemo pričekati do nedjelje da grčka vlada podnese novi prijedlog. Nadam se da će to biti zadnji sastanak o Grčkoj i da ćemo imati sretan kraj. Mislim da do nedjelje možemo postići sporazum - rekao je Renzi i potvrdio da će na nedjeljnom summitu sudjelovati čelnici svih 28 članica Europske unije.

Grčki premijer nam je obećao detaljan plan

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon summita kazala da će Grčka sutra podnijeti zahtjev za kredit i listu reformi. Do četvrtka očekuje detaljne prijedloge Grčke za dugogodišnji program. - Tsiprasova pozicija je možda i ojačala nedjeljnim referendumom, ali je skratila prostor za 'manevriranje' kod ostalih 18 članica eurozone - kazala je Merkel, piše Guardian. Naglasila je da Grčka prvo mora napraviti prijedlog dugoročnog programa, a potom će razgovarati o njihovim kratkoročnim financijskim potrebama.

- Grčki premijer nam je obećao detaljan plan, imamo samo nekoliko dana za pronalazak rješenja - kazala je njemačka kancelarka. Kazala je da nisu razgovarali o mogućnosti da Grčka uvede paralelnu valutu i dodala da o "tehničkim stvarima" trebaju razgovarati ministri financija.

Donald Tusk je kazao da je Grčka obećala do četvrtka napraviti plan reformi. Naglasio je da je ostalo samo pet dana za rješavanje krize. - Ovo je najkritičniji trenutak u povijesti Europe i eurozone. Čelnici svih država moraju biti na summitu u nedjelju - rekao je Tusk.

21.33 sati -Vođe eurozone su još uvijek na summitu na kojem se raspravlja o budućnosti Grčke u zajedničkoj monetarnoj uniji. Grčki premijer Alexis Tsipras iznio je plan za novi program pomoći, a Guardian piše da će Grčka najvjerojatnije tražiti kratkoročan program, kako bi pokrili trenutne potrebe, a potom i dugotrajniji paket. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk navodno traži da se večeras donese odluka je li treći paket pomoći održiv. To će odrediti hoće li i dalje pregovarati sa Grčkom ili će krenuti u stvaranje planova za gubitak jedne članice monetarne unije.

Bijela kuća je potvrdila da je američki predsjednik Barack Obama danas razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o Grčkoj. Oboje su stava da se sa Grčkom postigne trajan sporazum koji će joj omogućiti nastavak reformi, ostvarivanje gospodarskog rasta i održivog duga uz ostanak u eurozoni.

Ranije je grčki ministar financija Euclid Tsakalotos kazao da postoji "politička volja" u Europi za postizanje dogovora sa Atenom. - Eurozona je pokazala političku volju za davanje Grčkoj nove šanse - rekao je Tsakalotos.

20.00 sati - Grčka će sutra predstaviti novi zahtjev za "paket pomoći" u kojem će "uzeti u obzir" i teme oko kojih su zabrinuti međunarodni kreditori, piše AFP. Guardian piše da su lideri eurozone kazali Grcima da ne mogu uskoro očekivati otpis dijela duga. Ministri financija eurozone, koji su se sastali prije vođa država, kazali su da čekaju da Atena povuče prvi potez.

Nitko nije bio sretan kada su shvatili da grčki novi ministar financija nije donio detaljan prijedlog. - Grčkoj je vladi sve "manana" (sutra) - kazala je litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, jedna od najvećih kritičarki grčke vlade. - Svakog dana može biti sutra - zaključila je.

19.05 sati - Počeo je sastanak vođa država eurozone u Bruxellesu.

17.55 sati - Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je Grčka treba ozbiljne i održive prijedloge te da mora brzo prezentirati reforme. Kao i Angela Merkel, i Hollande je govorio o važnosti toga da države eurozone pokažu odgovornost, ali i solidarnost. - Ne možemo svaka tri mjeseca razgovarati o Grčkoj - kazao je Hollande.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Angela Merkel je ranije kazala da još nema osnova za pregovore s Grčkom. Naglasila je da je važna solidarnost na europskoj, kao i odgovornost na nacionalnoj razini te da se bez solidarnosti i reformi ne može doći do rješenja. Upozorila je i da je brzina rješavanja problema vrlo bitna. - Ovo više nije pitanje tjedana, nego dana - kazala je Merkel.

Prije summita vođa eurozone, na sastanak su se povukli Angela Merkel, Francois Hollande i Jean-Claude Juncker sa savjetnicima.

17.10 sati - Predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem nakon sastanka je kazao da će ministri sutra održati telefonsku konferenciju na kojoj će raspravljati o grčkom zahtjevu za financijsku pomoć preko Europskog stabilizacijskog mehanizma. Potvrdio je da danas Grčka nije podnijela novi pisani prijedlog, ali da će ga vjerojatno podnijeti sutra.

BBC piše da sada slijedi susret grčkog premijera Alexisa Tsiprasa s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom prije summita vođa zemalja eurozone.

16.55 sati - Grčki ministar financija Euclid Tsakalotos na sastanak s ostalim ministrima financija nije donio pisani prijedlog, već je u govoru objasnio grčke planove, piše Guardian.

Mediji su uspjeli fotografirati "šalabahter" s kojim je Tsakalotos stigao na sastanak koji je završio oko 16.50 sati.

Na papiru iz hotela, pripremljenom za sastanak, stajalo je da treba izbjeći "trijumfalizam" u vezi s nedjeljnim referendumom.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz objavio je da će se grčki premijer Tsipras sutra ujutro obratiti zastupnicima EP-a. Prije sastanka vođa država eurozone, susreli su se i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi kako bi raspravljali o grčkoj krizi.

14.07 sati - Grčki premijer Alexis Tsipras danas bi trebao prezentirati novi prijedlog za rješenje dužničke krize na izvanrednom summitu zemalja eurozone, javlja BBC. Plan navodno sadrži zahtjev za otpis 30 posto duga, nakon što su Grci na referendumu u nedjelju odbili mjere pomoći.

U središtu pregovora na grčkoj će strani biti novi ministar financija Euklid Tsakalotos koji je zamijenio Yanisa Varoufakisa koji je jučer podnio ostavku. Ministar je priznao da je uznemiren i zabrinut zbog krize, no tvrdi da Grčka zaslužuje bolji dogovor.

Njemačka je pak upozorila kako bi bilo kakvo bezuvjetno otpisivanje grčkog duga predstavljalo ozbiljnu prijetnju euru.

Istodobno, Središnja europska banka poručila je kako će nastaviti s financiranjem grčkih banaka kojima ponestaje sredstava te su na rubu kolapsa.

Grčke banke ostat će zatvorene i u utorak te srijedu, izvijestio je jučer Reuters, a grčki građani dnevno će i dalje smjeti podizati samo 60 eura.

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je kako će Francuska učiniti sve što može da bi Grčka ostala u eurozoni jer bi njezin izlazak bio preriskantan.

– Postoje temelji za dogovor, rekao je uoči sastanka. Ipak, Njemačka ne pristaje na bezuvjetno otpisivanje duga.

Naslovnicu današnjeg Bilda krasi fotografija Angele Merkel uz naslov ''Treba nam željezna kancelarka''. Merkel se, naime, nalazi pod velikim pritiskom da onemogući grčke zahtjeve za otpisom duga.

Njezin zamjenik Sigmar Gabriel izjavio je kako bi to uništilo eurozonu, a njezini koalicijski partneri s ljevice, socijaldemokrati, također su zadnjih dana zaoštrili retoriku prema Grčkoj.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u utorak u Strasbourgu: "Ima nekih u EU koji otvoreno ili uvijeno rade na isključenju Grčke iz eurozone".

A od grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa zatražio da je objasni protiv čega su točno glasovali grčki građani, s obzirom na nejasno pitanje postavljeno na referendumu. "Grčki narod je rekao svoje, a ja bih htio razumjeti što je rekao", istaknuo je Juncker.

>> Merkel poručila Tsiprasu: 'Vrijeme je najbitnije'. Tsipras nazvao Draghija

>> Tko je novi grčki ministar financija? Ozbiljan dokument napisao slovima iz stripa!

Komentara 126

FA
faraon
08:47 07.07.2015.

Ma Grci su puni para. Muljažom traže da im se obriše dug da mogu i dalje komotno živjeti i ne radit ništa. Imali su prosječne mirovine do nedavno 1350€, sad su pali na 850€ što je oko 6300kn. A štoo je još uvijek puno više nego u RH. Toliko o tome da im je teško.

ZA
zarjevazno11
08:48 07.07.2015.

Što se čeka, Zoki? Ajmo i mi tražit otpisivanje 30 posto duga :))

Avatar mason
mason
07:43 07.07.2015.

Grci i onako ne drze puno novca u banci,toliki novac usao u grcku a sad ga nemaju ni banke ni narod.Grci imaju novaca samo u jastucima,izbjegavaju tako placanje poreza a traze pomoc od drzave jer kao nemaju.Oni bi poludili prvi dan kad bi morali zivjeti od 60 eura dnevno.Nisu oni navikli zivjeti sa60 eura dnevno.Filozofi su oni mutikase.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije