Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profesor Aristides Hatzis:

Tsipras je ostao boljševik, Syriza je protiv Zapada – ugodnije im je u Caracasu nego u Bruxellesu

A man reads the front pages of various newspaper hanging at a kiosk in Athens, Greece June 29, 2015. Greece closed its banks and imposed capital controls on Sunday to check the growing strains on its crippled financial system, bringing the prospect of bei
Foto: Reuters
1/5
30.06.2015.
u 18:56

O referendumu: 
Ovo je najgora odluka u povijesti, uništit će cijelu državu

Uzalud smo u nedjelju, nakon što je tamošnji parlament izglasao referendum, satima "lovili" grčkog profesora filozofije prava i povijesti institucija sa sveučilišta u Ateni Aristidesa Hatzisa. "Javit ću se malo kasnije", "Može li za sat vremena?" poručivao je, dok se napokon – kasno navečer – nije javio porukom: "Još stojim u redu ispred bankomata i ne znam koliko ću još tu biti. Je li prekasno?", zanimalo ga je, iako bi, ironično, pitanje "Je li prekasno?" bolje pristajalo uputiti njemu i Grčkoj.

Igra se vatrom

Ne mora ni odgovoriti, sve je jasno. Znamo se neko vrijeme, no nikad nije bio tako ljutit. – Ovaj je referendum najveća politička pogreška u suvremenoj grčkoj povijesti – bjesni.

– Sad kad sam vidio da je protuprirodna alijansa radikalne ljevice, desnih populista i neonacista u parlamentu glasovala za protueuropski referendum, mogu samo reći: Laku noć, Grčka! – nastavlja.

Tsipras se igra s vatrom – podijeljenost grčkog društva je pravilo a ne iznimka. Ta, to je država u kojoj politički kandidati, kad ih se pita za program, kažu: Suprotan od protivnikova.

– Ta koalicija protiv sebe u parlamentu ima socijaliste, konzervativce i liberale, a po istom su principu podijeljeni i građani. No ovaj put između dva tabora postoji prava mržnja. Referendum "uzmi ili ostavi" uništit će Grčku – smatra Hatzis.

Kad pitamo o čemu je točno referendum, osjećamo da smo dotaknuli neuralgičnu točku. Hoće li ga uopće biti, pita se Hatzis. Ne iz političkih razloga.

– Logistika je katastrofalna. Kako će zloglasno neefikasna grčka administracija organizirati referendum u manje od tjedan dana? I, što je gore, izjašnjavanje će stajati više od sto tisuća eura, a državna blagajna je prazna. S druge strane, o čemu bi se uopće trebalo izjasniti na referendumu? Koja mu je krajnja svrha? O prijedlogu tzv. bailouta koji je ionako već povučen sa stola. Glasovanje o nepostojećem prijedlogu je nadrealno i samo služi tomu da naglasi koju poziciju Grčka sada ima u Europi. Ovo je oportunistička, politički nemoralna i iznimno riskantna odluka vlade koja je odabrala kockati se s Grčkom umjesto da plati politički račun – kaže.

Kakav god bio ishod referenduma, odvest će u slijepu ulicu.

– Vlada vjeruje da će rezultat "protiv" natjerati EU, Europsku središnju banku i MMF na kompromis. Sumnjam. Vlada će si samo vezati ruke. Glas "za" značit će ogroman poraz Tsiprasa. Morat će dati ostavku i raspisati izbore ili pak stvoriti koalicijsku vladu. Kako su se uopće doveli u takvu situaciju? Najjednostavniji odgovor je strah od političke cijene. Ponašali su se oportunistički i kratkovidno kako bi zadovoljili biračko tijelo i zaštitili svoje interese – nastavlja profesor.

No, Aristides je još nedavno vjerovao da grčki premijer Tsipras ima potencijala, da bi mogao pametno odigrati stiješnjen između grčkih interesa i interesa vjerovnika. Da, Tsiprasu je za vratom biračko tijelo te pokušava izbjeći gorku pilulu tržišnih reformi i restrukturiranje mirovinskog sustava, to je jasno. Grčka je jedna od najzatvorenijih i najrigidnijih ekonomija u Europi, a neki je tamošnji ministri smatraju neoliberalnim rajem. S druge strane, iz eurozone stalno traže još rezova. Visoki su porezi već ugušili privatni sektor, cijena rada se strmoglavila od 2009., a europski partneri odbijaju biti empatični s narodom.

– Kompromis je bio moguć. Vjerovao sam da će Tsipras biti pametniji i pragmatičniji i prihvatiti neki dogovor kojim bi, u konačnici, kupio vrijeme i koji bi mu pomogao da učvrsti poziciju među umjerenom ljevicom. No u njemu je prevagnula boljševička strana. Tsipras je produkt svoje okoline. Odrastao je i socijaliziran je u klimi zastarjelog dogmatizma bez kontakta sa stvarnim svijetom. Naučio je kako biti aparatčik i ništa više. Uspio je razočarati nas šačicu koji smo vjerovali da je sposoban nadrasti svoju stranku, postati ozbiljan i ponašati se racionalno – nastavlja Hatzis.

Kritike i prijatelja

Teške su to riječi iz usta jednog ljevičara, no takve su kritike dolazile i iz najneočekivanijih mjesta. Slavoj Žižek govori o svom prijatelju Tsiprasu da se mora odreći tlapnji.

– Bio sam u Grčkoj. Tamo su ogradili park i stavili natpis "Kapitalistima ulaz zabranjen". Smiješno. Ideja o neposrednoj demokraciji, samoorganizaciji u praksi ne može preživjeti više od par mjeseci. Da, park je krasna stvar, ograđeni prostor da ljudi mogu šetati vikendom da bi u ponedjeljak bolje radili. Ljevica zauzima mazohističku poziciju – promatra stvari kako idu u propast, oklijevajući prihvatiti odgovornost, a onda analizira zašto je to bilo tako – upozorava Žižek.

Glavni problem, smatrao je Hatzis, nije bio sam Tsipras, već Syriza, odnosno opozicija u konglomeratu raznih tendencija koje su se ujedinile pod tim nazivom. Sad ih smatra istima.

– To je koalicija radikala, maoista, bivših staljinsita i populista. Duboko u sebi oni su protueuropski i protuzapadni. Lakše im je s drugovima u Caracasu nego u Bruxellesu. I žele od Grčke napraviti Venezuelu. Ali Grčka nema naftu. Kolektivno razmišljaju i odlučuju, a psihološki profil je mješavina obmana i fanatizma – kaže Hatzis i zaključuje: – Grčka je povijest stalna borba između eurocentričnih reformista i populista s balkanskim mentalitetom. Ovo je posljednja etapa njihova antagonizma i samo se mogu nadati da će Grci u nedjelju odabrati da Grčka ne postane zemlja trećeg svijeta.

>>Tsipras popustio i poslao novi prijedlog reformi, čeka se procjena je li dovoljno dobar

>>Izlaskom iz eurozone Grčka će izići i iz EU

Komentara 44

DA
Djeca_Arbata
20:30 30.06.2015.

Krajem 1989 godine slučajno sam slušao razgovor mog kolege sa faksa sa nekim "strancima", vjerojatno ljevičarskim studentima iz južne Amerike...objašnjavao im je kako socijalizam koji oni doživljavaju nije takav u praksi i u stvarnom životu...bla...bla...bla...a ja sam si u tom trenutku te kasne 1989 godine mislio..."hej pa vi ste u banani do kraja...stvarno ste otišli u..."...Taj moj kolega trenutno je šef katedre na jednom zagrebačkom fakultetu, a njegova majka je dugo godina bila vrlo vrlo visoko u SDP-u...naravno trenutno ne razgovaramo i ne poznajemo se...i kao što je Zoki Milanović rekao...poslijediplomski je cijenjeni kolega za vrijeme rata studirao u jednoj susjednoj zemlji...elita je imala "pametnijeg posla" od ratovanja...maoisti, trockisti, staljinisti, lenjinisti...tralala...

Avatar mason
mason
21:22 30.06.2015.

Cuj natpis kapitalistima ulaz zabranjen.Koda im je ljubicica bjela pisala.Socijalizam je tvornica neradnika,ljenguza i sirotinje.Razvijajte vi socijalizam ako ce vam neko dzaba davati pare.Nema kruha bez motike,shvatit cete kad oglanite ubrzo ,sto vam zelim ja osobno.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:14 30.06.2015.

Zoki 2. Jesu u rodu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije