Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SUZDRŽIMO SE JEDNOSTRANIH AKCIJA'

Trump želi prebaciti američko veleposlanstvo u Jeruzalem, Mogherini se protivi

European Union foreign policy chief Federica Mogherini chairs an extraordinary European Union foreign ministers meeting in Brussels January 29, 2015.   REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
16.01.2017.
u 23:22

Trump je tijekom kampanje obećao priznati Jeruzalem prijestolnicom Izraela i u taj grad premjestiti svoje veleposlanstvo.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u ponedjeljak je upozorila protiv svake jednostrane akcije u vezi vrlo sporne izjave novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o prebacivanju američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel-Aviva u Jeruzalem.

"Mislim da je vrlo važno za sve nas da se suzdržimo od jednostranih akcija, posebice onih koji bi imale teške posljedice na velika područja javnog mnijenja u svijetu", upozorila je Mogherini na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu.

Trump je tijekom kampanje obećao priznati Jeruzalem prijestolnicom Izraela i u taj grad premjestiti svoje veleposlanstvo.

Više od 70 zemalja ponovilo je u nedjelju na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji u Parizu da se zauzima za rješenje s dvije države, palestinske i izraelske, te upozorilo da neće priznati jednostrana djelovanja koja bi ugrozila rješenje postignuto pregovorima, posebice o pitanju granica i statusa Jeruzalema.

U završnom priopćenju sudionici pariške konferencije zahtijevaju od Izraelaca i Palestinaca da dokažu zalaganja za rješenje o dvije države, da se suzdrže jednostranih djelovanja koja bi ugrozila rezultat pregovora, posebice o granicama, Jeruzalemu i izbjeglicama.

Mogherini je osim toga ustvrdila da su ministri na konferenciji bili jedinstveni čime je demantirala da je Velika Britanija blokirala zajedničku izjavu na pariškoj konferenciji.  

"To ne odgovora onome što se odvijalo na sastanku. Izjave o tom pitanju su bile neslužbene", rekla je.

London, vrlo rezerviran na konferenciji u Parizu, nije u nedjelju potpisao završno priopćenje.

"Imamo određene rezerve o međunarodnoj konferenciji kojoj bi svrha trebala biti poticanje mira između dviju strana, bez njihove nazočnosti, a konferencija  se održava protivno volji Izraela", precizira se u priopćenju Foreign Officea.Ta poruka stižu u vrlo eksplozivnom ozračju kad se rješenje o dvije država čini nedostižnim, gotovo 70 godina nakon osnivanja Izraela i početka sukoba. Poruka stiže pet dana prije stupanja na vlast američke administracije koja je zauzela jaka proizraelska stajališta.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u nedjelju "beskorisnom" međunarodnu konferenciju u Parizu kojom se želi oživjeti bliskoistočni mirovni proces, a palestinska samouprava izrazila je zadovoljstvo zaključcima.

>> Trump je Crowley izabrao za glasnogovornicu, no ona zbog optužbi za plagijat odustala od Bijele kuće

Komentara 9

Avatar Cokolinda
Cokolinda
00:08 17.01.2017.

A sad joj ne pašu jednostrane akcije..?

Avatar znamtepticodoksibilajaje
znamtepticodoksibilajaje
00:40 17.01.2017.

Mogherini se protivi hahaha

ZI
zimerman
23:38 16.01.2017.

Samo tako Trump !!!! Ovaj novi Americki predsijednik mi se sve vise I vise svidja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije