Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI OTOCI

Trump riskira rat s Kinom. Želi blokirati otoke u Južnokineskom moru

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.01.2017.
u 11:18

U tekstu se dodaje kako Kina ima "dovoljno odlučnosti i snage" te da ova demagogija neće uspjeti.

SAD riskira rat s Kinom ako pokuša blokirati otoke koje se nalaze u Južnokineskom moru, upozoravaju kineski državni mediji koji pišu da se dvije strane mogu pripremiti za vojni sukob ako Donald Trump provede recentne izjave koje dolaze iz SAD-a.

Rex Tillerson, Trumpov kandidat za državnog tajnika, kazao je kako Kini ''neće biti dopušten pristup otocima'' na kojima su gradili građevine. Otoci se nalaze na području koje svojata nekoliko kineskih susjeda, prenosi Guardian

Tillerson nije specificirao kako bi to SAD blokirao Kini pristup otocima, no stručnjaci se slažu da je to jedino moguće s pomoću vojnih snaga. Tillerson je svojatanje otoka usporedio s ruskim zauzimanjem Krima.

– Tillersonu bi bilo bolje da prouči nuklearne strategije ako želi da veliku nuklearnu silu prisiliti da se makne sa svojeg teritorija – dio je teksta Global Timesa, novina koje kontrolira Komunistička partija.

U tekstu se dodaje kako je Kina "dovoljno snažna i odlučna" te da ova demagogija neće uspjeti "osim ako Washington ne planira veliki rat u Južnokineskom moru".

"Svaki drugi pokušaj da se Kini zabrani pristup otocima bio bi budalast", piše u tekstu. 

>> Trumpov izbor za šefa CIA-e: Rusija se agresivno nameće, prijeti Europi i ne čini ništa za uništenje Islamske države

Treba li se SAD miješati u ovaj spor?

Komentara 16

Avatar Zizou10
Zizou10
11:34 13.01.2017.

Opet vi sa propagandom straha i plašenja.. Smije mi se majkemi

DA
Darko22
12:35 13.01.2017.

Kada Trumo ide branit svoje saveznike u Aziji onda on "riskira rat sa Kinom", a kada Clintonica/Obama prijete ratom sa Rusijom onda je to sasvim normalno ?

PE
pessimus
14:34 13.01.2017.

...osim ako washington planira veliki rat u južnokineskom moru...to ne bi bio rat u južno koneskom moru, nego svjetski rat, to je jedno, a drugo kina nije ni irak, ni libija, ni sirija ni afganistan i amerika nikad ne bii počela rat protiv onoga tko bi joj uzvratio istom mjerom i istim oružjem i to i po njihovom teritoriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije