Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraća 'iseljena' radna mjesta

Novi ekonomski poredak: Trump – kraj globalizacije

U.S. President-elect Donald Trump gestures as he arrives at the the main clubhouse at Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey, U.S., November 19, 2016.  REUTERS/Mike Segar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.11.2016.
u 23:40

Nakon Trumpovih kritika Apple već razmatra vraćanje proizvodnje iz Kine u SAD, no to bi, prema računici, značilo i dvostruko skuplji iPhone

Trumpovu predizbornu kampanju ozbiljno su već shvatile neke američke kompanije, pa je Apple, čijih se oko 200 milijuna iPhona godišnje proizvode u Kini, napravio početnu kalkulaciju vraćanja proizvodnje u SAD iz Kine. Računica je pokazala da bi to za posljedicu imalo dvostruko veću cijenu iPhona.

No, vratila bi se radna mjesta u SAD. Nakon ulaska Kine u WTO 2001., prema procjenama, kroz preseljenje pogona u Aziju iz SAD-a, prije svega Kinu, preseljeno je i oko 2-3 milijuna radnih mjesta.

Zbog toga su Trumpa podržali američki birači. Jer uz gubitak radnih mjesta, Amerika je posljednjih godina izgubila i srednji sloj, što se događa i u Europi, a dok on na zapadu postaje siromašan, na istoku se srednji sloj globalizacijom bogati.

O situaciji u kojoj se Amerika našla Trump govori i u svojoj knjizi koja će ovih dana u izdanju Naklade Mate izaći na hrvatskom jeziku. U knjizi govori upravo o tome kako je potrebno u Ameriku vratiti proizvodnju i bilijune dolara koje američke kompanije drže u poreznim oazama te o tome kako su nezakoniti useljenici zauzeli radna mjesta Amerikancima, kako kroz novu poreznu politiku treba ojačati srednji sloj...

No zaustaviti globalizaciju i okrenuti se na stranu “ekonomskog nacionalizma” nije lako, kaže ekonomski analitičar Velimir Šonje.

– Nitko nikada, pa čak ni svjetski ratovi, nisu uspjeli zaustaviti tehnološki napredak, globalizaciju i seljenje proizvodnji, jer bi zaustavljanje toga procesa značilo početak civilizacijskog propadanja. Stoga ne vjerujem da će to poći za rukom Trumpu.

On naravno može privremeno zaustaviti proces, može ga u nekim segmentima i preokrenuti, opet kratkoročno, no ne vidim da bi to mogao biti trajniji proces. Kontekst ove priče je globalan i primarno fokusiran na odnos SAD-a i Kine te, sekundarno, na odnose unutar sjevernoameričke zone slobodne trgovine – kaže Šonje.

Kina nije, kao što su zapadne elite zamišljale, postala samo mjesto gdje će se prebaciti prljava industrija već se naprotiv počela razvijati tako brzo da je kineski BDP po paritetu kupovne moći nedavno premašio američki, a to je za Ameriku, komentira profesor na Građevinskom fakultetu u Rijeci i ZŠEM-u Boris Podobnik, znak za uzbunu.

– Ipak prije nego što Amerika odluči kako promijeniti pravila igre u globalizaciji, morat će izračunati koliko bi promjenom globalizacijskih uvjeta dobila, a koliko izgubila. Ako SAD recimo ograničavanjem globalizacije ekonomski ugrozi azijske zemlje, Kina koja bi djelomično izgubila američko i zapadno tržište stvorila bi svoje carstvo na prostoru tih azijskih zemalja. A to je upravo ono što Amerika ne želi – komentira Podobnik.

No i Trumpove najave već su uzdrmale azijska tržišta.

– Jer jači protekcionizam može oslabiti izvoz iz rastućih gospodarstava, smanjiti potražnju za njihovim valutama, ali i negativno utjecati na rast njihovih gospodarstava. Takva očekivanja već su utjecala na slabljenje nekih azijskih valuta – kaže analitičar HGK Zvonimir Savić.

Protekcionizam teško može biti konzistentan i dugoročan, čak i kada je u pitanju zemlja poput SAD-a, pa zato priča o Trumpu, kaže Šonje, nema baš nikakve pouke za zemlju poput Hrvatske.

– Hrvatskoj, kao i svakoj maloj srednje razvijenoj zemlji, treba otvorenost i integracije kako bi kroz izvoz imala pristup većem tržištu, a kroz uvoz mogla uvoziti nove tehnologije koje sama nema kapaciteta stvarati, i kako bi kroz otvorenost prema tokovima ljudi imala indirektne koristi kroz turizam i druge djelatnosti koje imaju puno manji potencijal u svijetu visokog protekcionizma – zaključuje Šonje.

>> Trump predstavio 100 prvih dana, pet prioriteta: Ove odluke će utjecati na političku i ekonomsku sliku svijeta

Komentara 16

Avatar dobry
dobry
05:14 25.11.2016.

Bojim se da bi D. Trump mogao završiti kao i JFK, ako bi stvarno pokušao ostvariti svoje namjere...utjecajni globalisti su uložili puno truda i novaca da bi tek tako dopustili okretanje točka unatrag.

PR
Prekobrda
00:47 25.11.2016.

ako Trumpet stane na rep globalizaciji to ce biti najveci usijeh i preokret u ekonomiji. Slijedom toga nestaju savzi kao NATO kao EU kao Commonwealth i slicni svak se sam okrece svojim problemima i sam ih rijesava prema svojim mocima sposobnostima i prioritetima. Nadajmo se da je ova poruka Trumpeta stigla do Kulinde i do vrlog nam premijera odnosno cijele vlade da uanprijed isplaniraju i zauzmu nove krseve Hrvatske ekonomske, politicke i asocijativne organizacje.

Avatar __MAX__
__MAX__
01:02 25.11.2016.

Nema te sile koja ce zaustaviti korporativni kriminal. Oni ce samo prekriziti USA na karti I nastaviti rabotu sa slobodnim svijetom do ce USA poceti propadati. Kina je vec prekopirala tehnologije I nije je briga sto USA govori jer iPhone ako ode u USA oni ce na trziste izbaciti ChinaPhone koji ce biti kopija istog ali za duplo manju cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije