Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burne reakcije na izjave

Trump je rekao ono što govore euroskeptici, ali i ne samo oni

trump, voštana figura
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
18.01.2017.
u 17:00

O europskim državama ovisi hoće li shvatiti da su snažnije kada su ujedinjene nego kada nastupaju pojedinačno. To se posebno tiče malih zemalja

Najbolji odgovor na Trumpove riječi o Europskoj uniji je jedinstvo Europljana, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault. Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je kako drži da “Europljani imaju svoju sudbinu u svojim rukama” te kako će se zauzeti da “27 država članica EU surađuju intenzivno gledajući u budućnost”. Francuski predsjednik François Hollande odgovorio je na intervju koji je Donald Trump dao britanskom listu Sunday Timesu i njemačkom Bildu, rekavši da Europa ne treba savjete izvana za ono što bi trebala činiti.

Logično je da su Njemačka i Francuska odmah odgovorile Trumpu, kao što je učinjeno i iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu, pošto se u tim dvjema državama ove godine održavaju izbori i teme koje je dodirnuo izabrani američki predsjednik idu na mlin euroskeptičnim strankama. Normalno je i što se oglasio NATO, jer je Trump kazao kako je ta organizacija zastarjela i nespremna sučeliti se s opasnošću od terorizma.

Zabrinuti uoči izbora

Na Trumpovu izjavu da je NATO opsoletan zapljeskala je Moskva, što bi zapravo trebalo zabrinuti Washington. Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu kazala je kako je uvjerena da će se nova američka administracija i dalje zauzimati za NATO, što je na crti izjave glavnog tajnika NATO-a generala Jensa Stoltenberga od 6. prosinca 2016. da će se SAD i dalje zauzimati za NATO i jamčiti sigurnost u Europi.

Trumpova izjava da je “EU samo sredstvo kojim se Njemačka služi da bi došla do svojih ciljeva” nije samo ono što misle euroskeptične stranke u Francuskoj kakva je Nacionalna fronta Marine Le Pen ili u Italiji Sjeverna liga Mattea Salvinija, već to misle ne samo mnogi političari nego i građani, i to ne samo oni koji glasuju za euroskeptike. Trump je kazao i da je Velika Britanija dobro postupila što je izašla iz EU, te da bi je trebale slijediti i druge države. Te su riječi slatka glazba za uši Le Pen, Salvinija, Geerta Wildersa (čelnik nizozemske protueuropske i protuislamske stranke, a u Nizozemskoj se izbori održavaju već 15. ožujka), te svih onih koji drže kako je bilo bolje kada se moglo utjecati na nacionalne valute preko nacionalnih središnjih banaka, kada su postojale nacionalne nepropusne granice, kada nije bilo ekonomskih parametara, kada ste mogli proizvoditi mlijeka koliko ste htjeli... kada nije postojala europska birokracija u Bruxellesu.

U Francuskoj će se birati novi predsjednik 24. travnja (prvi krug), a u Njemačkoj su parlamentarni izbori predviđeni za rujan. Prema ocjeni Trumpa, pogreška Merkel bila je i prihvat izbjeglica, što su također riječi Le Pen, Salvinija, Wildersa, ali i Frauke Petry, čelnice njemačke desne stranke Alternativa za Njemačku. Da Njemačka preko EU provodi svoju politiku, što je kazao Trump, drže ne samo političari euroskeptičnih stranaka nego gotovo svi u ostalih 26 država članica Unije.

Njemačka politika, negdje više, a negdje manje, ide na živce mnogim europskim državama i Trump je pogodio žicu koja će titrati u Europi. Toga su svjesni i neki njemački političari. Čelnik njemačke Socijaldemokratske stranke Sigmar Gabriel je u razgovoru za Der Spiegel napao Merkel zbog njezine politike stroge štednje. Gabriel, koji je i ministar ekonomije u sadašnjoj vladi velike koalicije, ispričao je kako je pitao Merkel što je gore za Njemačku, da Parizu popusti pola postotne točke porasta deficita ili da Marine Le Pen dođe u Elizejsku palaču. Gabriel, koji bi htio biti socijaldemokratski premijerski kandidat na parlamentarnim izborima u rujnu, drži kako ne treba inzistirati na pridržavanju parametara oko deficita za pola postotne točke u zemljama kao što su Francuska i Italija koje provode reforme, već im treba pružiti priliku za razvitak.

Ne voli multilaterale

Merkel, ako ne prije nizozemskih izbora, ono zasigurno prije francuskih, morat će se oglasiti i o pitanju stroge štednje, koja nijednoj državi eurozone nije donijela boljitak osim Njemačkoj. Može se pozivati na jedinstvo Europljana, ali građani glasuju kroz želudac, a ako u njemu kruli onda neizbježno pobjeđuju sjećanja na lijepe dane prošlosti.

To što je rekao Trump misle i mnogi Europljani, ali je li se novi američki predsjednik trebao tako izjasniti? Trump nema politički korektan rječnik i vjerojatno ćemo čuti mnogo toga što drugi misle, ali nemaju snage kazati. Osim toga, valjda se shvatilo, Trump ne voli organizacije, unije, odnosno multilateralne ugovore. Želi sklapati ugovor sa svakom europskom državom posebno, kako je najavio i da će sklopiti s Velikom Britanijom. O europskim državama ovisi hoće li shvatiti da su snažnije kada su ujedinjene nego kada nastupaju pojedinačno. A to se posebno odnosi na male države, jer ako se EU raspadne, Trumpova će država sklopiti ugovore s Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom i Italijom, ekonomski jakima i s velikim izvozom u SAD, a ostale...     

>> Tri dana prije prisege, Trump najnepopularniji od svih prethodnika

>> Bit će ovo godina u kojoj će padati mnoge zablude i mnogi idoli

Komentara 26

Avatar superhik74
superhik74
17:13 18.01.2017.

Neoliberalna kabala odgovara na prijeteci raspad EU tako da nastavlja s istom politikom koja je i dovela do raspada EU. Kako je Einstein rekao: "Definicija gluposti je ponavljanje istih postupaka a ocekivanje drugacijih rezultata." Tu covjek nema sto dodati, sve je receno.

KA
kajinx
17:30 18.01.2017.

...izjavu da je NATO opsoletan... "opsoletan"! Jadna majko!

UN
unbekant
19:01 18.01.2017.

Trump-Kralj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije