Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opaki teroristi

Tko je opasna četvorka za koju SAD nudi 20 milijuna dolara nagrade!

ISIS
Foto: State Department
06.05.2015.
u 12:27

Američki State Department kroz program ''Nagrada za pravdu'' pokušava doći do informacijama o najvišim dužnosnicima ISIS-a.

Američka vlada objavila je nagradu od 20 milijuna dolara za informacije povezane s četvoricom visokih dužnosnika takozvane Islamske države.

Američki State Department kroz program Nagrada za pravdu pokušava doći do informacija o najvišim dužnosnicima ISIS-a. U opisu ove terorističke organizacije koja je proglasila kalifat i zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, State Department piše da su "utemeljeni 2004. godine", a prvi naziv im je bio Al-Qaida Iraka, a poslije su postali Islamska država Iraka.

Naglašavaju da su regrutirali tisuće ljudi diljem svijeta za borbu u Iraku i Siriji, gdje su pripadnici ISIS-a počinili "velika i sustavna kršenja ljudskih prava, koja uključuju masovna ubojstva, ubojstva djece, silovanja i veliki broj drugih zločina".

SAD nudi nagrade za informacije o ovoj četvorki iz ISIS-a koje bi dovele do njihova privođenja pravdi:

1. Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli – SAD nudi nagradu do 7 milijuna dolara za informacije o ovom višem dužnosniku ISIS-a koji se ponovno priključio organizaciji u Siriji nakon puštanja iz zatvora početkom 2012. godine. U Al-Qaidu je ušao 2004. te je bio zamjenik vođe iračke Al-Qaide Abu Musaba al-Zarqawija i vođa Mosula.

2. Abu Mohammed al-Adnani – Za informacije koje će dovesti do privođenja pravdi službenog glasnogovornika Islamske države SAD nudi nagradu do 5 milijuna dolara. Al-Adnani je glavni kanal za širenje službenih poruka ISIS-a, uključujući i onu o proglašenju kalifata. Prema podacima State Departmenta bio je jedan od prvih stranih boraca u ratu protiv koalicijskih snaga u Iraku prije nego što je postao glasnogovornik Islamske države.

3. Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili – Za informacije o  takozvanom "Omaru Čečenije" SAD nudi nagradu do 5 milijuna dolara. Gruzijac je posljednjih nekoliko godina bio na nekoliko najviših vojnih položaja u Islamskoj državi. Krajem lipnja prošle godine u objavljenoj snimci označen je kao vojni vođa ISIS-a. Borcima je tada naredio da putuju iz Sirije i Iraka kako bi krali oružje, streljivo i vozila. Batirashvili je sredinom 2013. godine sklopio pakt s vođom ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadijem te se priključio organizaciji. U svibnju te godine proglašen je zapovjednikom vojnih operacija u sjevernoj Siriji. Krajem 2013. proglašen je vođom, odnosno emirom sjeverne Sirije i kretao se u području oko provincije Aleppo. Bio je zadužen za borce iz Čečenije i druge iz te regije.

4. Tariq Bin-al-Tahar Bin al Falih al-‘Awni al-Harzi – Kao visoki dužnosnik ISIS-a radio je na prikupljanju novca i regrutiranju boraca te njihovu prebacivanju na područje koje kontrolira teroristička organizacija. SAD za njega nudi nagradu do 3 milijuna dolara. Za regrutiranje i organizaciju putovanja boraca ISIS-a zadužen je od 2013. godine. Imenovan je vođom granične regije između Sirije i Turske te je bio zadužen i za treniranje novopridošlih boraca prije slanja u Siriju. Uz regrutiranje i treniranje stranih boraca, bio je i zadužen za mrežu bombaša samoubojica te je igrao ključnu ulogu u samoubilačkim i napadima autobombama u Iraku. Zajedno s bratom nabavljao je i organizirao prijevoz oružja iz Libije i Sirije ISIS-u. Radio je i na prikupljanju novca za terorističku organizaciju.

>>Pucnjava u Teksasu prvi napad ISIS-a na američkom tlu: 'Ono što dolazi bit će još veće'

>>Otkriveno tko je žena koja je na Twitteru poticala ljude da se pridruže ISIS-u

Komentara 15

Avatar Proleter
Proleter
13:28 06.05.2015.

Za Erdogana, Netanjahua i familiju Saudi ne nude ništa? :)

DU
Deleted user
13:20 06.05.2015.

Zar ta ista Amerika,,,veliki prijatelj Hrvata i Hrvatske nije nudila 5 milja za Gotovinu i smjestila ga medju teroriste???? Vec dobise li te novce HDZ-ovci kad su se onako trudili da ulove Gotovinu????

SE
Sejo
14:00 06.05.2015.

Da sam ja Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli,ja bih se sam predao,uzeo 7 miliona ,nasao dobrog advokata ,dao mu jedan milion,da mi sredi da ne dobijem vise od 10 godina(zbog mentalne poremecenosti) i zbog dobrog vladanja bih izasao posle 5 godina i jos bih imao 6 miliona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije