Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepoželjna atrakcija

Titov tunel od 4,6 milijardi dolara više nitko ne želi

titov bunker (1)
Foto: Klix.ba
1/17
06.03.2015.
u 09:38

Vlada FBiH objekt je ustupila tvrtki Igman, međutim njima on ne treba

Građevinu u Konjicu u čiju je izgradnju uloženo 4,6 milijardi američkih dolara u 26 godina koliko je građena, a koja je trebala služiti za spas užeg predsjedništva i izvršne vlasti Jugoslavije u slučaju nuklearnog napada, danas nitko ne želi.

Ovaj impozantni objekt službenog naziva ARK, a u narodu poznatiji kao Titov ratni tunel, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6500 četvornih metara prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje. Do 2012. godine bio je pod ingerencijom Oružanih snaga BiH, međutim resorno ministarstvo je procijenilo da nije perspektivan za OS BiH te je vraćen Vladi FBiH. Nakon kraćeg vremena Vlada FBiH ga je odlučila ustupiti na korištenje poduzeću Igman koje je u njezinu većinskom vlasništvu. Međutim, vodstvo ove tvrtke ARK ne želi. "Kompanija je tražila povratak magazina koji je bio vojarna, ali nismo tražili ARK. Vlada FBiH nam je ustupila sve. Međutim, za održavanje ARK-a su potrebna velika financijska sredstva koje ova tvrtka nema", kaže direktor Igmana Džahid Muradbegović.

Dodaje da je ARK ogroman trošak koji ovoj tvrtki ne treba te da su mjesečni troškovi za održavanje električne energije i djelatnika veći od 15.000 maraka. "Nadam se da ćemo naći rješenje s Ministarstvom civilnih poslova ili kulture da se taj dio ustupi na korištenje nekoj drugoj instituciji koja bi mogla od toga napraviti turističku atrakciju. ARK nama smeta", kaže Muradbegović. Voditeljica ureda Turističke zajednice HNŽ-a u Konjicu Jasminka Hadžajlija kaže kako je ARK veliki turistički potencijal za kojim vlada veliko zanimanje. "Znali smo bilježiti više od 10.000 posjeta tijekom godine. Vjerujem da će se i ubuduće naći mogućnost za posjete ovom objektu", istaknula je Hadžajlija.

Objekt se sastoji iz tri dijela.

Prvi je vidljiv i zove se maskirni dio, sastoji se od tri objekta: nadzorne rezidencije, objekta za uže osiguranje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita te objekta u kojem je trebalo biti smješteno osoblje za tehničku podršku.

>>FOTO Pogledajte unutrašnjost tajnog Titova bunkera na Zlataru

>>Tajne misije: Jugoslavija pred rat u britanskoj mreži

Komentara 156

BR
Brandfackel2
10:50 06.03.2015.

Dobro je Jugoslavija i završila kad pogledamo kolike su miljarde ulupane u gluposti... Nažalos potomci polupismenog bravara i dan danas haraju hrvatskom politikom i gospodarstvom i buše i dalje tunele prema paklu...

SU
suncesmokvemaslina
10:50 06.03.2015.

zato je narod na točkice kupovao šećer,brašno,ulje,vozio par-nepar,redukcije raznorazne,za telefonski broj molio kao Boga ...

AF
afer
10:38 06.03.2015.

Zadah ocvalog imperija. A novi, mladi pristižu na listu, Maršal pada na 13 mjesto. ''Samo'' 570.000 poratnih žrtava. Sitnica....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije