Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponašala se kao kraljica

Tito se bojao Jovanke, zbog nje se zaključavao u WC

tito, jovanka
Foto: Pixsell
1/3
26.03.2017.
u 13:09

Josip Broz Tito, prema iskazu Nikole Ljubičića, bivšeg saveznog ministra obrane, naspram Jovanke nije bio trostruki narodni heroj.

Ja sam bila okružena velikom pažnjom s njegove strane, velikom ljubavlju. Ne mogu se požaliti na Titovo ponašanje prema meni, tih posljednjih dana. Bio je vrlo korektan. On je mene jako volio, onako zbilja iskreno...  On je znao biti tako pažljiv. Onako, na primjer, nekad kad nešto uspije prirediti i donijeti. Puno sam puta pričala o tome kako je dvadeset i više godina svako jutro kuhao kavu meni i sebi. Mi smo imali poslugu, konobare, sve to. Ali ne, on je to napravio i meni donio. Ja sam voljela ujutro spavati i on je to svaki dan uradio. Rano se dizao, uzimao novine i dok je on čitao, a imao je jedan espresso aparat, svaki bi mi dan skuhao kavu. Dvadeset godina to je činio za mene", rekla je Jovanka poznatoj beogradskoj novinarki Miri Adanji Polak, koja je imala prilike ući u njezin dom tijekom dugih godina izolacije, prenosi Express.hr.

Iz dokumenta koje je sastavila posebna komisija Saveza komunista Jugoslavije (uz obilatu suradnju tajne policije), a koji je u SFRJ mogao vidjeti samo ograničeni broj ljudi, vidljivo je da je Jovanka Broz bila elementarna nepogoda za većinu Titovih suradnika, a često puta i za njega samoga. Jovanka se ponašala poput kraljice, nametala svoju volju u svim mogućim situacijama, bila osorna, teška, zločesta, prema mišljenju nekih liječnika, klinički paranoidna.

Josip Broz Tito, prema iskazu Nikole Ljubičića, bivšeg saveznog ministra obrane, naspram Jovanke nije bio trostruki narodni heroj.

Jednom prilikom kad je došao Jovanka Broz je toliko vikala i grdila ga da je predsjednik bio primoran - kad je ona popodne zaspala - pozvati ađutanta, generalmajora Marka Rapu, i liječnika da ga, pošto je bio bolestan, u pidžami izvedu iz kuće i prebace u Bijeli dvor”. Kad se Tito vratio iz Kine 1978. godine, s putovanja na koje je otišao sam jer je Jovanka postavljala neprihvatljive uvjete, donio joj je poklon. Jovanka je poklon bacila na - supruga! Tu je građanin Josip Broz donio odluku o razvodu.

O tome je tada nagađala cijela Jugoslavija, ali stvarne razloge razlaza znali su samo rijetki. Nikola Ljubičić tvrdi kako je Jovanka na Tita vršila nepodnošljivi pritisak kad je riječ o kadroviranju. U vezi s tim slijedi jedna gotovo nevjerojatna epizoda: “Ističe, također, da mu se Tito u nekoliko navrata žalio kako ga Jovanka Broz noću maltretira, kako je dolazila u njegovu spavaću sobu te cijelu noć vršila pritisak na njega u pogledu kadrovskih i drugih pitanja ne dopuštajući mu da spava, da je povremeno izravno vrijeđala i njega te da je često bio prisiljen zaključati se u kupaonicu i tako dočekati jutro”.

>>Cijeli članak čitajte ovdje.

>>'Spasio sam život Bakariću, a Veselicu sam nagovorio da ne bježi van jer će ga ubiti kao i Bušića'

>>Umirovljeni policajac otkrio kakve je pse volio Tito

>>80 istarskih maslina 'napisalo' Tito: 'Rezati? Ni slučajno. Nitko se ne buni'

Komentara 27

AM
AMD------------------------
13:39 26.03.2017.

nema zdravoga drustva dok nezdravu proslost pozno prikazujete kao opravdanje za vasu nespremnost prihvatiti higijenu te proslosti.

BA
barbika1
16:24 26.03.2017.

steta sto se zvao josip

AF
afer
15:27 26.03.2017.

Jadničak....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije