Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'drastično smanjivanje satnice'

Tisuće Mađara u prosvjedu protiv Orbanove reforme školstva

Prosvjed u Mađarskoj protiv Orbanove reforme školstva
Foto: Reuters
1/4
13.02.2016.
u 15:42

Orbanova vlada prije tri je godine potpuno preuzela kontrolu nad školama iz ruku lokalne samouprave i sada središnje državno tijelo regulira sve aspekte obrazovanja, kompletno do razine nabave kreda za škole u provinciji.

Tisuće Mađara prosvjedovalo je protiv reforme školstva premijera Viktora Orbana za koju kritičari tvrde da je samo još jedan pokušaj desničarskog vođe da ojača kontrolu nad državnim institucijama.

Nastavničkom osoblju, koje traži drastično smanjivanje satnice i slobodan izbor udžbenika, pridružili su se i radnici iz sindikata javnih službi i sindikata rudara. Prosvjednici tvrde da je reforma školstva dio politike centralizacije koju Orban provodi unazad posljednjih šest godina, a koja je državne medije i druge javne institucije dovela pod kontrolu vlade.

Orbanova vlada prije tri je godine potpuno preuzela kontrolu nad školama iz ruku lokalne samouprave i sada središnje državno tijelo regulira sve aspekte obrazovanja, kompletno do razine nabave kreda za škole u provinciji. Reforma je znatno povećala radno opterećenje nastavnika, kažu oni, i uvela novi kurikulum s udžbenicima koji sadrže činjenične pogreške.

"Ovo je naša posljednja šansa da se pobrinemo da nam djeca žive u normalnoj državi i dobiju dobro obrazovanje, umjesto ove destrukcije koja se dešava", kazala je 46-godišnja Katalin Egressy, majka četvero djece. Vlada tvrdi da je u obrazovnu reformu krenula zbog proračunskih ušteda, ali dodaje da sada pokreće niz konzultacija o tom problemu.

I agencija pri ministarstvu obrazovanja koja nadgleda reformu u svojoj nedavnoj studiji priznaje da postoje određeni problemi i da nijedna zemlja EU-a nije uvela tako "radikalnu centralizaciju" školstva.

Orbanova vladajuća stranka Fidesz nakon oštrog stajališta prema migrantskoj krizi i dalje uživa najveću potporu u anketama. Janos Lazar, pročelnik premijerova kabineta priznaje da postoje problemi oko reforme školstva koje treba riješiti, ali također tvrdi da "neki žele zakuhati i političke teškoće".

Foto: REUTERS

Foto: Reuters

>>Orbane, stvaraš glupane da možeš varati

Komentara 6

AB
Abcd..
19:21 13.02.2016.

Skupilo se 50-ak neradnika i to kao neki prosvjed? haha. Dzabe propaganda protiv cara Orbana, zid i zica ostaju i teroristi sa Bliskog Istoka i Afrike nece moci proci, inace ce pucati kosti kao u Horgosu kada ih policija dohvati. Madjarska nece dopustiti multirasnost, naviknite se na to.

DU
Deleted user
16:01 13.02.2016.

Orbanova vlada prije tri je godine potpuno preuzela kontrolu nad školama iz ruku lokalne samouprave i sada središnje državno tijelo regulira sve aspekte obrazovanja, kompletno do razine nabave kreda za škole u provinciji......pa zar nije ovako I u hrvatistanu.

OO
oooooooooo
06:08 14.02.2016.

pa po nekakvoj pravici tako I treba biti jer uglavnom neide kad jedni placaju a drugi kolo vode jer obicno ovi nemogu toliko poplacati ako vlada placa 100% zasto bi netko drugi kontrolirao a naravno nesmijemo dirati nase velike zrtvenike ucitelje koji rade tako vazan posao za naciju a pogotovo njihove sidikate I place jer da nema njih svijet bi bio u mraku ili bi nedaj boze dosli neki mladji koji bi se vise koncentrirali na ucenje djece nego na svoje slobodne dane I satnice na kraju zanam da nije tako jednostavno ali generalno po uspjehu drzave se vidi kvalitet ucitelja jer sve nas je netko ucio a sta da kazem o uspjehu madjarske a I hrvatske ja bih rekao da su ucitelji ovdje prosli sa -2 a najvise 2 tako da nebi bas trebali imati odlikasku placu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije