Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analitičar tvrdi

'Vojna parada za Putina u Beogradu izazvat će nepovoljne reakcije na zapadu'

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.10.2014.
u 12:01

Za beogradski B92, Judah je pojasnio kako je za zapadne zemlje, Rusija odgovorna za vojnu intervenciju u Ukrajini i ako prilike u toj zemlju eskaliraju, Srbija "neće moći više sjediti na dvije stolice" već će se morati odlučiti za Rusiju ili Bruxelles

Tim Judah, britanski novinar specijalist za jugoistok Europe i jedan od sudionika Beogradskog sigurnosnog foruma koji je u tijeku, upozorio je kako se organiziranje vojne parade povodom 70 godina oslobođenja Beograda i upravo kada je u posjetu Srbiji ruski predsjednik Vladimir Putin, šalje loša poruka koju zapadne zemlje sigurno neće primiti s odobravanjem.

Za beogradski B92, Judah je pojasnio kako je za zapadne zemlje, Rusija odgovorna za vojnu intervenciju u Ukrajini i ako prilike u toj zemlju eskaliraju, Srbija "neće moći više sjediti na dvije stolice" već će se morati odlučiti za Rusiju ili Bruxelles.

- Posjet sam po sebi nije posebno zanimljiv, ali ako se organizira velika vojna parada za predsjednika zemlje koja je upravo uporabila vojsku da razori Ukrajinu to će, moram reći, izgledati prilično loše. Pretpostavljam da neće biti vojne parade kada bude dolazio Edi Rama (premijer Albanije). Za Davida Camerona, ako bi došao, ne bi bilo vojne parade... Vi u Srbiji imate službeni stav kojim se protivite narušavanju teritorijalnog integriteta zemlje članice Ujedinjenih naroda - podsjeća Judah.

Dodaje kako postoje vojne parade pa spominje onu u Parizu, ali "ako se parada organizira tako da se poklopi s dolaskom Putina kako bi mu se simbolično ukazala posebna čast, mislim da to izgleda loše".

>>Vučić: Ja neću biti na Paradi ponosa, ne pada mi na pamet

>>Putin: Nećemo pustiti NATO blizu granice ni u kojem slučaju

Komentara 32

Avatar spira
spira
12:43 02.10.2014.

pošto je bila vojna parada zapada 1999. sada je na redu vojna parada Istoka

UN
unbekant
16:21 02.10.2014.

U svakom slucaju je bolje "sjesti"na Rusku stolicu zajedno s Putinom,nego na ovu dikattorsko-zapadnu stolicu.

MI
miksi
20:14 02.10.2014.

Beograd su 20. oktobra 1944. oslobađale partizanske jedinice uz pomoć Crvene armije, ne vidim šta je tu sporno da na proslavi 70 godina oslobađanja bude i ruski predsednik. Kakve veze ima rat u Ukrajini sa ovom proslavom? Da su učestvovalee i druge savezničke trupe naravno da bi bili pozvani i njihovi predsednici ali na žalost danas se sve mora ispolitizovati pa čak i istorija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije