Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PODACI

'Kriminalci s ruskim vezama pokušali prodati radioaktivni materijal Islamskoj državi'

Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
07.10.2015.
u 13:48

Možete napraviti prljavu bombu, što bi bilo savršeno za Islamsku državu, rekao je krijumčar Valentin Grossu

U pet godina kriminalci s navodnim ruskim vezama barem četiri puta su pokušali prodati radioaktivni materijal ekstremistima putem Moldavije, objavila je agencija The Associated Press. Ova agencija navodi konkretan slučaj krijumčara Valentina Grossua koji je ove godine u Kišinjevu klijentu pokušao prodati radioaktivni cezij za 2,5 milijuna eura.  

– Možete napraviti prljavu bombu, što bi bilo savršeno za Islamsku državu. Ako imate vezu s njima, posao će ići glatko – rekao je navodno Grossu. Međutim, bila je riječ o namještaljci pa je Grossu završio u zatvoru.  

U jednom slučaju otkriven je pokušaj prodaje uranija od kojeg se može napraviti bomba pravom kupcu sa Srednjeg istoka, što je prvi poznati slučaj te vrste. Posrednik je u tom slučaju više puta izrazio mržnju prema Americi.  

AP navodi kako podaci pokazuju da krijumčari eksplicitno traže kupce koji su neprijatelji Zapada. Riječ je o realizaciji scenarija od kojeg se dugo strahovalo – da se skupine organiziranog kriminala pokušavaju povezati sa skupinama kao što su Islamska država i Al-Qa'ida. FBI je u suradnji s moldavskim vlastima organizirao nekoliko namještaljki kako bi uhvatio kriminalce, ali velike ribe uvijek su bježale. U moldavskoj policiji kažu da je prekid suradnje Rusije i Zapada učinio težim otkrivanje aktivnosti krijumčara i moguće prodaje radioaktivnih materijala iz Rusije.  

– Možemo očekivati više ovakvih slučajeva – rekao je Constantin Malic, jedan od moldavskih istražitelja..  

– Dok god krijumčari misle da mogu zarađivati velik novac a da neće biti uhvaćeni, nastavit će to raditi – rekao je Malic.  

FBI i Bijela kuća nisu komentirali ove navode.

>> Putin planira potpuno uništiti kalifat za tri do četiri mjeseca

>> Putin naredio: Dovedite mi tog kalifa – živog ili mrtvog!

Komentara 8

BJ
Ben Juda Talmudan
14:13 07.10.2015.

Što će im ruska veza kad od ciofašista mogu dobiti i radiokativni materijal i bojne otrove.Samo da je false flag dobro pripremljen.

DU
Deleted user
14:41 07.10.2015.

..objavila je agencija The Associated Press - Ne hvala! Autor: Večernji list.

AR
Arapojeb
14:52 07.10.2015.

A na kraju im prodao muda za bubrege, ha ha !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije