Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi koraci nove administracije

Teže, ali ne i nemoguće do američke vojne pomoći

trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
22.01.2017.
u 13:45

Subvencionirali smo vojske drugih zemalja dopuštajući vrlo žalosno osipanje naše, rekao je predsjednik Trump u inauguracijskom govoru

Hrvatska bi, sudeći prema prvom govoru predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nakon prisege, mogla teže dobivati američku vojnu pomoć nego do sada, ali s obzirom na to da su apsolutni iznosi te pomoći tako mali u odnosu na američke ili neke druge brojke, sve će ipak ovisiti i o sposobnosti “šarmiranja” novog američkog vodstva, tvrde bivši i trenutačni dužnosnici u Hrvatskoj koji su upoznati sa suradnjom dviju NATO saveznica.

Stav ministra obrane

– Subvencionirali smo vojske drugih zemalja dopuštajući vrlo žalosno osipanje naše vojske – rekao je u inauguracijskom govoru predsjednik Trump nabrajajući što će sve promijeniti u svom mandatu. Takva Trumpova poruka čini se drukčijom od poruke koju je također prekjučer uputio Trumpov ministar obrane, general James Mattis. – Prepoznajući da nijedna nacija nije sigurna bez prijatelja, radit ćemo zajedno sa State Departmentom kako bismo ojačali naše saveze – poručio je Mattis. O tim dvjema porukama – “subvencionirali smo druge vojske” i “nijedna nacija nije sigurna bez prijatelja” – razgovarali smo s nekoliko upućenih sugovornika u Hrvatskoj. Jedan od njih, koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti teme, smatra očitim da Trump i Mattis imaju dva različita stava, ali da ni Trump nije rekao da neće vojno pomagati saveznicima, već da će procjenjivati od situacije do situacije.

Preplašeni porukama

– Mislim da mu Balkan neće biti prioritet za tih procjena. I mislim da ćemo malo teže dobivati vojnu pomoć nego dosad. Ali, riječ je o tako malim iznosima da će puno toga ovisiti o sposobnosti naših državnih dužnosnika da šarmiraju nekog u Bijeloj kući i Pentagonu – kaže taj sugovornik.

Drugi, međutim, sugovornik, s podjednako visokim dužnosničkim iskustvom, kaže da je točno da je Hrvatska dosad kroz američku vojnu pomoć modernizirala i tehnološki unapređivala svoje Oružane snage, no da “obično nakon takve pomoći slijede komercijalni aranžmani koji su veći od vrijednosti same pomoći”. Drugim riječima, da se SAD i dosad pri pružanju vojne pomoći vodio svojim komercijalnim interesom i očekivanjem nekog posla koji bi uslijedio nakon pomoći. Miro Kovač, saborski zastupnik koji je nazočio Trumpovoj inauguraciji kao član Parlamentarne skupštine NATO-a, zaključuje da je poruka Trumpova govora svijetu doslovno ova: – Uzdaj se u se i svoje kljuse, narodski rečeno – kaže Kovač. Neki drugi članovi Parlamentarne skupštine NATO-a koji su nazočili inauguraciji bili su, kaže, “čak i preplašeni” Trumpovim porukama. Jozo Radoš, zastupnik u Europskom parlamentu aktivan u pododboru za sigurnost i obranu, smatra kako bi prekid američke vojne pomoći “najviše štetio samoj Americi”. – Jer, američka vojna pomoć je, generalno, američki interes. Kroz tu pomoć SAD ostvaruju svoje političke, sigurnosne, pa katkad i gospodarske interese – kaže. – No, pitanje je može li Trump ostvariti te svoje najave, ne samo po ovom konkretnom pitanju. Bliži sam zaključku da neće to biti u stanju. Ali komplicirati odnose, to vjerojatno hoće – dodaje Jozo Radoš.     

>> Trump će postići dogovor s Londonom i ostaviti ostatak Europe u oblaku prašine

Komentara 15

Avatar Burgija
Burgija
14:04 22.01.2017.

Hrvatska nakon Obame postaje još važnija Ameriki baš radi Trumpa.

MI
Mimizo
14:16 22.01.2017.

najbolje za svijet što se moglo dogoditi je dolazak trampa i nemojte nam soliti pamet

JK
ja-kan
15:01 22.01.2017.

Nitko se nije usrećio samo od milostinje !! Hrvatska mora razvijati svoju obrambenu industriju kao Izrael, naravno na dosta nižem nivou. Prvo što bi trebala Hrvatska razviti u vojnoj industriji je proizvodnja municije uključivo i granate za topove i tenkove. Hrvatska bi morala proizvoditi apsolutno sve što je potrebno jednoj pješačkoj brigadi (puške, minobacači, topovi, samohodni topovi na kamionima i sl.).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije