Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja Al-Baghdadija

Teroristi ISIL-a kucaju na vrata pokrovitelja u Saudijskoj Arabiji

Al Baghdadi
Foto: Reuters
28.12.2015.
u 20:15

Saudijska kraljevska obitelj u očitom strahu od izbijanja pobune cenzurirala je dio Baghdadijeve poruke koja poziva na rušenje monarha

Vođa Islamske države Abu Bakr Al-Baghdadi nakon sedam mjeseci oglasio se audiosnimkom u vrijeme kada se nagađalo da je već mrtav i kada Islamska država trpi velike poraze u Siriji i Iraku.Vehabije drže većinu. Naime, 24-minutnom audiosnimkom htio je pokazati da je živ i kako se strategija njegove terorističke organizacije Islamske države promijenila. Uz tradicionalne neprijatelje, Zapad i Rusiju, prvi je put javno pozvao na pobunu u Saudijskoj Arabiji protiv njihovih vođa, koji su 15. prosinca osnovali veliku koaliciju 34 države u cilju “borbe protiv terorizma”, i obećao napade na Izrael.

– Nedavno su objavili formiranje koalicije pogrešno nazvane islamskom i ustvrdili da joj je cilj borba protiv kalifata, koji je proglasila Islamska država na području Sirije i Iraka. Da je ta koalicija islamska, donijela bi pobjedu i pomogla narodu Sirije – istaknuo je Al-Baghdadi.

Ta je poruka izazvala paniku u saudijskoj kraljevskoj obitelji, a tome u prilog ide i činjenica da gotovo nijedan saudijski medij nije spomenuo dio u kojem Al-Baghdadi poziva na pobunu protiv kraljevske obitelji u Saudijskoj Arabiji, već su samo objavili dio u kojem Al-Baghdadi navodi kako ih koalicijski zračni udari nisu oslabili. Strah kraljevske obitelji opravdan je jer nakon Al-Baghdadijeve poruke moglo bi doći i do nemira u Saudijskoj Arabiji. Naime, ISIL je zasnovan na radikalnom i vehabijskom selefističkom tumačenju islama, koji se utemeljio krajem 17. i početkom 18. stoljeća, a čiji je duhovni izvornik Muhammed Abdulwahab, tzv. reformator islama, porijeklom iz Saudijske Arabije.

Podrška među Saudijcima

Poznato je da je među Saudijcima gotovo 90 posto sljedbenika tog pokreta, a među njima i veliki kontroverzni muftija Abdul Aziz bin Abdulah. Do sada je filozofija vladajuće saudijske kraljevske obitelji bila jednostavna – džihad je odličan, samo ne u Saudijskoj Arabiji, a da bi kupili „mir u kući“, čak su financirali svaku osobu koja je bila spremna voditi džihad protiv nevjernika po svijetu. Pitanje je hoće li Al-Baghdadijeva poruka rezultirati time da džihad i terorizam, koje je Saudijska Arabija do sada izvozila, pokucaju i na njena vrata!     

>> Iračke snage osvojile uporište Islamske države u Ramadiju

Ključne riječi

Komentara 18

HH
helgin@hogar
22:07 28.12.2015.

pa zna isil da je saudijska arabija kula od karata, da zemljom vlada jedna obitelj, koja drzi puuno nafte, zasto ih ne svrgnuti kad je cijela zemlja na njihovoj strani! inace ta jedna obitelj koja broji danas oko 7000ljudi, na pocetku, kad je nafta pronadjena, prisvojili su izvore samo za sebe, nisu nalazista saudijske arabije nego vladajuce obitelji....

Avatar nekakav
nekakav
07:35 29.12.2015.

kakav je to diktator asad?! jel možda on gori od saudijaca, katarana, kuvajćana? tih vaših uzora među arapima. kolko je ono pred neki tjedan povješano ljudi u s arabiji? jel znaš za kakvu saudijku, a da je učiteljica, radi na na fakultetu? ali za sirijke, iračanke, e to se zna. kad je sadam vladao irakom, tamo je bio mir, i život je bio ok. prava ljudi, posebice žena, su bila nezamisliva u odnosu na rigidnu s arabiju. sad bismo trebali skakati od sreće što su po prvi put u povijesti saudijke glasovale i bile kandidirane!? da, isil se vraća svojem tati. a to je znak da gube u siriji i iraku. i ja stvarno ne vidim razloga zašto ne bi narod promijenio režim u s arabiji. a budu, uskoro će i tamo odjeknuti. badava amerikanci potpomažu kraljevsku (zločinačku) obitelj. revoluciju se ne može zaustaviti. a kako baš trebaju neprijatelja, kao da im novi fale, imaju dobrog kandidata. na primjeru irana su mogli naučiti. ali nisu.

Avatar comparator
comparator
22:03 28.12.2015.

Ovo je samoubojstvo iz zasjede . Saudijska Arabija znaći bira između totalnog ludila i relativnog poraza . Bojim se onog najgoreg jer taj svijet ima svoje prioritete .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije