Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema štednje

Temelj sukoba pitanje treba li Grčkoj otpisati dio duga ili ne

Grčka
Foto: Reuters
1/3
05.07.2015.
u 22:21

Upućeni izvori bliski Eurogrupi tvrde i ovih dana kako je Tsipras prvo mjesecima odbijao uopće slati svoje pregovarače

U osnovi sukoba između grčkih kreditora i aktualne grčke vlade, sastavljene od radikalnih ljevičara iz pokreta Syriza, pitanje je otpisa dijela grčkog duga. Čim je prije pola godine došao na vlast, premijer Alexis Tsipras želio je otvoriti pregovore o restrukturiranju grčkog duga, no Trojka i Eurogrupa (kao dva tijela koja predstavljaju grčke vjerovnike) nisu to željeli dopustiti. Za njih je prioritet bio da se program pomoći uredno završi pod uvjetima pod kojima je i sklopljen, a to je značilo da Tsiprasova vlada mora nastaviti provoditi mjere štednje koje su preduvjet za svaku novu isplatu tranše iz programa pomoći.

Tsipras je došao na vlast tvrdeći da Grčka više neće pregovarati s Trojkom i da će umjesto o mjerama štednje odsad razgovarati o restrukturiranju duga, a odmah je bio suočen s tvrdim stavom ostataka eurozone da Grčka mora nastaviti pregovarati s Trojkom i da nema restrukturiranja duga.

To je stvorilo suštinski sukob koji je eksplodirao kad je Tsipras prije desetak dana prekinuo pregovore s Trojkom o nastavku programa pomoći i raspisao referendum na kojem od Grčke traži da glasaju protiv zahtjeva Trojke i Eurogrupe.

Za nered koji je nastao ostatak eurozone krivi Tsiprasa. Upućeni izvori bliski Eurogrupi, s kojima smo razgovarali ovih dana u Bruxellesu, kažu kako je Tsipras prvo mjesecima odbijao uopće slati svoje pregovarače na pregovore s institucijama (tj. s Trojkom), a onda, kad se datum istjecanja programa pomoći opasno približavao, slao je pregovarače, ali minirao ih najavom referenduma.

Tsipras, s druge strane, krivnju svaljuje na Trojku i Eurogrupu koje nisu željele uopće otvoriti pregovore o restrukturiranju grčkog duga. Kad je MMF, jedna od triju institucija koje čine Trojku, u četvrtak objavio analizu koja također tvrdi da je Grčkoj potreban otpis duga, Tsipras je u tome našao potvrdu svojih stavova. I mnogi ekonomisti diljem svijeta slažu se da je grčki dug neodrživo visok te da, dok se taj dug ne smanji ili ne restrukturira, grčko gospodarstvo ne može početi rasti.

No, restrukturiranje grčkog duga za većinu političara iz ostatka eurozone politički je preosjetljiva tema. Pristanak na otpis dijela grčkog duga značio bi da se odriču novca koji su Grčkoj posudili porezni obveznici zemalja koje ti političari predstavljaju.

>>Odlučno NE: Tsipras s novim adutom u ovim trenucima razgovara s europskim čelnicima

Komentara 41

MA
majeltomoguce
22:48 05.07.2015.

Kako ih nije sram? Živjeli su kao bogovi tolike godine i sada kada je pipa presušila oni nešto uvjetuju EU i prkose. Pa sam Grk, neki intelektualac, je nedavno izjavio da su prije nekoliko godina zaposlili 250000 državnih službenika pred izbore (što kod nas sada radi i SDP, ali ipak u puno manjem broju - 3 godine štede pa pred izbore časte) kako bi se zadržali na vlasti. Dodajte tome bonuse ljudima kada dolaze na posao, pa 14 plaća, pa u mirovinu do 60 godine ... Cijeli svijet priča o Grcima već mjesecima i godinimama i oni se sada, nakon svega nabrojanoga, pozivaju na neki ponos. Sram vas bilo Grci! Zatvoriti sve pipe, pa počnite skupljati boce kao i Hrvati malo. Hrvatska bi bila mala Amerika da je dobila tolike milijarde pomoći koje su Grci dobili. SRAMOTA!

ST
stefj
22:49 05.07.2015.

Nema štednje, ali ako želi spasiti Grčku, Tsipras treba hitno štampati drahme i na taj način smanjiti potrošnju države. Tako to obično završava kada trošiš tuđi novac - opljačkaš vlastiti narod da bi ga vratio... Ovo isto čeka i Hrvatsku, samo mi trebamo jedan korak manje - mi Kunu već imamo, pa nema stresa od izlaska iz Eurozone i ostalih gluposti. Kod nas će to biti puno lakše... Znači Grčka opet kreće u hiperinflaciju i daljnje nestajanje srednjeg sloja...

Avatar bok
bok
00:19 06.07.2015.

Uskoro se budu sirijcima i afgancima pridruzio val izbjeglica iz grcke.ako bi im poklonili jos par stotina miljardi € to bi trazili onda i drugi duznici.dakle stegla im se omca oko vrata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije