Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGROŽENE I BANKE

'Talijansko ne reformama velika je prijetnja opstanku eura i EU'

Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.12.2016.
u 10:00

Novi talijanski premijer bit će četvrti zaredom (poslije Marija Montija, Giannija Lette i Mattea Renzija) bez izbornog legitimiteta

Nisam znao da sam toliko omražen, kazao je premijer u ostavci Matteo Renzi poslije rezultata referenduma na kojem je njegov prijedlog ustavne reforme poražen s gotovo 60 posto glasova.

Pretvorio je referendumsko izjašnjavanje u svoje biti ili ne biti premijerom, pa je dobio zvučan odgovor. No, što nakon ostavke?

Ugrožene banke

Predsjednik republike Sergio Mattarella treba povjeriti nekome mandat za sastav prijelazne vlade, koja bi trebala donijeti proračun za sljedeću godinu te predložiti izmjene izbornog zakona s kojim bi se izašlo na prijevremene izbore. Pokret 5 zvijezda (M5s) komičara Beppea Grilla, kao i Sjeverna liga Mattea Salvinija, traže da se odmah raspišu prijevremeni izbori. Renzijeva Demokratska stranka, ali i pokret Naprijed Italijo Silvija Berlusconija predlažu da se dođe do kraja petogodišnjeg mandata parlamenta i sazovu redoviti izbori 2018. Mattarella će saslušati sve stranke, ali čini se da nema mnogo izbora, odnosno potrebno je što prije sazvati izbore. Jer taj novi premijer bit će četvrti zaredom (poslije Marija Montija, Giannija Lette i Mattea Renzija) bez izbornog legitimiteta. Mediji u Europi, posebno britanski, najavljuju katastrofalne posljedice, pa BBC čak iznosi kako referendumski rezultati znače prijetnju euru i Europskoj uniji.

Spominje se i kako neke talijanske banke trebaju dokapitalizaciju (MPS i Unicredit) te najavljuju ekonomsku krizu i zbog visokog talijanskog duga koji iznosi 135% BDP-a. No, nakon oscilacija na burzama ipak se tržište smirilo. Shvatilo se kako se u Italiji, zapravo, ništa nije izmijenilo. Ostalo je sve po starome, stari ustav, stare krize vlade (Renzijeva je bila 63. u 70 godina talijanske republike i trajala je dosta dugo, nešto više od tisuću dana), stari parlament, ali i snalažljivi gospodarstvenici koji su se naučili raditi i uz vladine krize. Što se tiče banaka, talijanski je sustav stabilan i pokoja kriza pojedinih banaka ne bi trebala dovesti do krahova. Renzijeva je vlada već pripremila pet milijardi eura za banku MPS i opcije njezina spašavanja. Ipak, Mattarella će pri izboru premijera prijelazne vlade morati voditi računa i o uznemirenim tržištima i EU te izabrati sigurnu osobu. Zbog toga se najviše spominje, za mandatara prijelazne vlade, ime sadašnjeg ministra ekonomije Piera Carla Padoana, ekonomskog i bankarskog stručnjaka. Spominje se i ime Graziana Delrija, sadašnjeg ministra infrastruktura. No, u igri je i sadašnji predsjednik Senata Piero Grasso, čije bi ime možda talijanske oporbene stranke radije prihvatile. Sam referendum nije utjecao na Europu, jer se njime nije ništa promijenilo osim što je pala vlada. U Italiji bi se na izbore išlo najkasnije 2018. i tek će ti rezultati nešto promijeniti. I bez referenduma, prema ispitivanju javnog mišljenja, vodio je Pokret 5 zvijezda.

Dva značajna skupa u 2017.

Eventualni politički potres u Europi mogla bi izazvati pobjeda tog pokreta. Istina, nakon pada Renzija neizvjesnost je veća, ali i ona se može ublažiti. U međuvremenu Italiju sljedeće godine očekuju i organiziranja dvaju važnih skupova. Prvo, proslava 50. obljetnice potpisivanja Rimskih sporazuma kojima je utemeljena Europska unija 24. i 25. ožujka.

Drugo, sastanak na vrhu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja koji će se održati 26. i 27. svibnja u Taormini na Siciliji. To su događaji koji bi mogli odaslati neke nove znakove svijetu. U Taormini će, dakle, biti i prvi veliki međunarodni sastanak novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i britanske premijerke Therese May. Nakon Brexita i američkih izbora sjest će za stol zajedno sa starim liderima Angelom Merkel, Hollandeom… A tko će predstavljati Italiju? Je li 2017. godina neizvjesnosti ili smirivanja vala populizma?  

>>Tečaj eura nakon Renzijeve najave ostavke na najnižoj razini u 20 mjeseci 

Komentara 3

NI
Nini istrijan
10:36 06.12.2016.

5 mld dolara koje je Renzijeva vlada spremila za spasavanje banke je kap u moru.Italijanske banke imaju momentalno 350 mld dolara nenaplacenih kredita a to znaci da je nekoliko banaka blizu stecaja. Mislim da pisac ovog clanka previse olako shvacaca sustinu problema i poziva se na stabilnost italijanskog ekonomskog sistema koji se u stvari od II sv.rata odrzava uz pomoc Njemacke. Evropa je cijelo vrijeme pod pritiskom koji se izmjenjuju iz jedne zemlje u drugu,kao u jednom zacaranom krugu i pitanje je kako ce se iz toga ozvuci. Vrlo vaznu ulogu ce imati Trump koji ostvarili li svoje obecanje o carinama njemackih proizvoda gurnuti Evropu u recesiju sto za nas znaci da je neki pozitivan ekonomski razvoj jos dalje nego sto je danas.

OP
opančar
12:59 06.12.2016.

nek pooštri sankcije italija i eu još jače prema rusiji, jer zakaj bi rusima morali 1000 kubika plina plaćat 450 eura, kad mogu od amera kupovat 1000 kubika za 1100 eura, pametnom je sve jasno.

MG
milerazbojnik@gmail.com
19:45 06.12.2016.

milina mi ih je ćut a pitao bih ih ćije to bankew su ugrožene pa njemac je stvorio monopol u svim državama i u bankama samo što još nose iena država .jednom rjećju ako li ko treba strahovat onda je to njemaćka jer gubi svoj monopola narod u državama će opet stat no on nikad više nikog neće moć nasamarit jer je ovo eunija iskorištavanja i stvaranja onih unijevaca koji bi trebali držat uniju jer su dobili krede privilegije i slićno što neide niti može opstat san i lijepe rjeći više ne prolaze bez djela a djela su sigurnost ćega više nema i prosperitet u radu što opet nema radi pohlepe njenih drmatora koji uniju ostaviše takorekoć u neimaštini i svedošew na ovisnika ili uvoznika za pojedince koji mlate pare samo za sebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije