Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.01.2015. u 12:00

Konkurencija, tako i među bankama, uvijek je korisna

Stambeni krediti i kamate na njih mijenjaju se odlukom Europske središnje banke o kupovini državnih obveznica u državama eurozone. U Italiji su i sada bile dosta niske kamate na stambene kredite (2,28% na 20-godišnji kredit dok je u veljači 2012. kamata iznosila 3,69%), a nakon odluke o ubacivanju novotiskanih eura u banke kamatna bi se stopa trebala još više spustiti, što znači da bi krediti mogli postati primamljiviji. Vlada premijera Mattea Renzija donijela je prije dva dana zakonski dekret prema kojem svi koji žele promijeniti banku, odnosno preseliti svoj račun iz jedne u drugu, to mogu učiniti bez ikakvih troškova i sve mora biti provedeno u roku od dva tjedna. Troškovi selidbe računa iz banke u banku od sada će biti na teret banaka.

To je samo još jedna u nizu mjera koje su talijanske vlade donijele “protiv” banaka, a u korist građana. Još 2007. godine, kada su prvi put iskrsnuli problemi s kreditima u stranoj valuti (bili su u japanskoj, švicarskoj itd.), ali bile su visoke kamate i u eurokreditima, donesen je zakon po kojem se u banci moglo promijeniti uvjete kredita ili ga preseliti u drugu banku. Druga banka je jednostavno otkupila kredit i pretvorila ga u povoljnijeg za korisnika. Tako su se gotovo svi riješili švicarskih kredita, ali su i mnogi promijenili banke iako su imali kredite u eurima. I, sve te promjene za potrošača su bile besplatne. Pojednostavljeno rečeno, kao što se mijenja telefonsku kompaniju i izabire najpovoljniju, tako se seljaka iz banke u banku. Ranije su ta seljakanja išla na teret korisnika bankarske usluge, sada idu na teret banaka.

Konkurencija, tako i među bankama, uvijek je korisna. Vlade mogu donijeti zakone kojima mogu stvoriti konkurenciju, a time i jeftiniju ponudu usluga. Ne treba primorati banke da kredite u švicarcima pretvore u kunske već omogućiti takvu operaciju i bit će banaka koje će ponuditi takvu uslugu. Za one koji uzimaju kredit pravilo bi trebalo biti da on bude u valuti u kojoj se prima plaća.

>> Lovrinović o kreditima u 'švicarcima': Sve to podsjeća na lihvu

>> Udruga Franak: Vujčić iznosi neistine i huška građane na dužnike u 'švicarcima'

Komentara 9

VI
virgosinemacula
16:27 25.01.2015.

U Italiji je Centralna Banka - Banca d'Italia, odmah upozorila gradjane da ne uzimaju kredite u Svicarskim francima, samo u valuti u kojoj primaju svoje place, a oni sto su se zaletili i nisu slusali savjete Centralne Banke, oko stotinjak gradjana, su tuzili banku - ''Barclays'' Institut, i traze da im vrate pare i plate ostetu. Pametni ljudi, naravno oni su obrazovani, nisu to Balkanski kmetovi da ih svaka susa vuce za nos. I ispostavilo se da je ta banka upetljana u vise zlocinackih afera, ne samo u prevaru gradjana u ''svicarcima''.

MA
Marko1337
18:47 25.01.2015.

Svima nama nuđeni su krediti u švicarcima, samo su neki bili pametniji, hrabriji, frajeri pa su uzimali kredite .A mi kukavice, siheraši, nesposobni smo bili oprezni.Ssada bismo mi trebali plaćati njihovo kockanje, luksuz, život na visokoj nozi

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
19:11 25.01.2015.

mi smo izuzetno pametan i lukav narod, ali svi redom nam ga stave, prije slovenci sa ljubljanskom bankom, sada sa svicarcima, ako ima jos kandidata znate gdje cete nas naci.....................Bog Hrvati i Thomson!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije