Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučajna žrtva

Talijan kojeg je ubio dron nakon rata je pomagao Hrvatskoj

Giovanni Lo Porto
Foto: Facebook
25.04.2015.
u 17:00

U Hrvatskoj je radio na nekoliko projekata obnove razrušenih naselja

Talijanski humanitarac Giovanni Lo Porto, greškom ubijen američkom bespilotnom letjelicom (dronom) u američkoj protuterorističkoj operaciji u siječnju u graničnom području Pakistana i Afganistana, pomagao je i u Hrvatskoj i BiH prije nego što se otisnuo pomagati ugroženima diljem svijeta, od Pakistana, Haitija, Srednjoafričke Republike pa ponovno do Pakistana gdje je radio na projektu dovođenja pitke vode kad ga je prije tri godine otela Al-Qa'ida.

Prvo iskustvo na terenu u radu za humanitarne organizacije, kojima se priključio kad mu je bilo samo 18 godina, taj je Sicilijanac (40) stekao u Hrvatskoj gdje je pomagao izbjeglicama i radio na nekoliko projekata gradnje i obnove razrušenih naselja. Otkrili su nam to njegovi prijatelji iz više humanitarnih organizacija. Ne skrivaju ogorčenje time što je njihov kolega i prijatelj – zvan Giancarlo – godinama bio u rukama terorista Al-Qa'ide te nikakvom reakcijom talijanskih vlasti unatoč stalnim apelima, peticijama i pritiskom na talijanske dužnosnike.

– Giovanni je bio poseban, s velikim srcem za stradalnike – kaže prijateljica Isabella Sama.

U srijedu su čuli vijest koje su se pribojavali svih ovih godina – američki predsjednik Obama kazao je da su u protuterorističkoj operaciji poginuli Giovanni i američki liječnik Warren Weinstein. No ova je akcija, kao nijedna dosad, otvorila vrata kritikama o sigurnosti napada bespilotnim letjelicama, što je tema o kojoj se u SAD-u dugo nagađa.

– Oni ubijaju nas, idemo mi njih – prenose se riječi Baracka Obame, zagrijanog za "novu vrstu ratovanja", vođenog idejom da se dronovima kirurškom preciznošću mogu eliminirati pojedinci. No ova je tragedija otkrila neugodnu istinu – da usputnih žrtava itekako ima iako je dosad Bijela kuća uspijevala njihov broj držati tajnim.

>>I Amerikanci plaćaju otkupninu za svoje otete građane

>>'Nadam se da će ubojicu mog Davida uhvatiti živog'

Komentara 6

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:03 25.04.2015.

Nije ga ubio dron, nego Amerikanci odnosno Pentagon. Samo jedna od 1124 zrtava "kolateralne stete" ukljucujuci 208 djece koje su bespilotnim letjelicama pobili glavni ubojice na kugli zemaljskoj.

Avatar d-ano
d-ano
17:22 25.04.2015.

Obami na dusu.......

Avatar dioptrija
dioptrija
22:27 25.04.2015.

ko đavolom tive sadi od glavu mu se razbijaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije