Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'LETEĆA SVRAKA'

Tajne službe pratile komunikacije putnika tijekom letova

Lufthansa
Foto: ilustracija
1/2
07.12.2016.
u 21:42

Ta skupljanja podataka su nazvana "Leteća svraka" i "Golub pismonoša"

Programima tajnih službi SAD-a i Britanije praćeni su razgovori putnika na komercijalnim letovima nekoliko zrakoplovnih kompanija, među kojima i Air Francea, objavio je u srijedu dnevni list Le Monde na temelju podataka koje je otkrio bivši savjetnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden.

"Korištenja mobitela uz internet vezu tijelom leta su bila praćena putem specifičnih programa NSA-e kao i GCHQ-a" (Government Communications Headquarters), piše tak list.

List se poziva na GCHQ koji navodi da je 27 komapnija od 2012. dozvolilo putnicima da koriste mobitele, ili se na to pripremaju, među kojima su British Airways, Hongkong Airways, Aeroflot, Etihad, Emirates, Singapore Airlines, Turkish Airlines, Cathay Pacific i Lufthansa.

Prema Le Mondeu jedan dokument NSA-e navodi da je 100.000 osoba koristilo mobitel tijekom leta u 2009., i da su prisluškivanja ne odnose samo na pozive, već i sva vrste komuniciranje poput SMS-ova, elektroničke pošte i surfanja internetom.

Ta skupljanja podataka su nazvana "Leteća svraka" i "Golub pismonoša".

Lufthansa je odbila bilo kakav komentar.

>> Švicarski glasači podržali novi zakon o prisluškivanju

Komentara 2

BF
bf2
22:24 07.12.2016.

da i? onaj tko nije kriminalac ili terorist nema se čega bojati. Rusi su problem interneta i telefonije riješili na zanimljiv način sustavom SORM. Niti jedan zarez ne može biti poslan mobitelom ili računalom a da ne prođe kroz državni uređaj koji je operater dužan kupiti od države,a instaliraju ga ljudi iz FSB-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije