Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREMIJER GRČKE

Tsipras prisegnuo, obećao borbu protiv politike štednje

Aleksis Cipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/18
26.01.2015.
u 16:26

Ateist Tsipras prisegnuo je na netradicionalan način, bez Biblije

Alexis Tsipras danas je prisegnuo kao novi grčki premijer, obećavši novu vladu koja će se čvrsto boriti protiv politike štednje i međunarodnih vjerovnika te okončati pet godina oštrih gospodarskih mjera, prenosi Reuters. Tsipras se u popodnevnim satima u Ateni sastao s grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom, koji mu je dao mandat za sastavljanje vlade.

– Čeka nas uzbrdica – rekao je Tsipras predsjedniku prije prisege, koja je bila izvedena u netradicionalnom stilu, bez Biblije i blagoslova s bosiljkom i vodom. Ateist Tsipras sastao se s atenskim arhiepiskopom Jeronimom II. kako bi mu rekao da neće imati religijsku prisegu.

Tsipras je dogovorio koaliciju sa strankom Nezavisni Grci samo nekoliko sati nakon što je njegova Syriza osvojila najveći broj glasova na jučerašnjim izborima.

Vođa Nezavisnih Grka Panos Kammenos rekao je da će njegova stranka podržati Tsiprasovu Vladu u parlamentu na glasovanju o povjerenju koje će se održati 5. veljače, piše portal Ekathimerini.

– Imamo novu vladu u Grčkoj – rekao je Kammenos koji je stranku osnovao nakon što je izašao iz stranke Nova demokracija premijera na odlasku Antonisa Samarasa. Dodao je da će novi premijer danas prisegnuti kod predsjednika i objaviti sastav nove vlade u kojoj će sudjelovati i Nezavisni Grci. Grčki ljevičarski vođa Tsipras, nakon pobjede njegove stranke Syriza na jučerašnjim generalnim izborima, obećao je narodu da će završiti pet godina štednje, poniženja i patnje koje su im priredili međunarodni kreditori.

Nakon što je prebrojano 99,94 posto biračkih mjesta u Grčkoj, radikalno lijeva Syriza osvojila je 36,34 posto glasova ili 149 mjesta u parlamentu, stranka desnog centra Nova demokracija dobila je 27,81 posto ili 76 mjesta u parlamentu, a radikalno desna Zlatna zora 6,28 posto ili 17 zastupničkih mjesta. Još četiri stranke prešle su izborni prag od 3 posto.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

"Grčka iza sebe ostavlja pet godina poniženja i muke"

– Grčka iza sebe ostavlja katastrofalne mjere štednje, iza sebe ostavlja strah i autoritarnost, iza sebe ostavlja pet godina poniženja i muke – kazao je Tsipras u govoru pred tisućama oduševljenih poklonika koji su se okupili u Ateni. Nezavisni Grci (ANEL) koji će zajedno sa Syrizom tvoriti vladajuću koaliciju, osvojili su 4,7 posto glasova, odnosno 13 zastupnika, piše Greek Reporter.

Pregovori o koaliciji

Syriza je kampanju vodila pod sloganom "Stiže nada!" što su prepoznali birači izmučeni velikim proračunskim rezovima i povećanjem poreza tijekom krize koja je nezaposlenost u državi podigla iznad 25 posto i milijune gurnula u siromaštvo, piše Reuters. Dužnosnik Syrize rekao je da se očekuje da će Tsipras danas prisegnuti kao premijer.

Prvi put u 40 godina u Grčkoj vlast nisu osvojile ni stožerna stranka desnog centra Nova demokracije ni stožerna stranka lijevog centra PASOK, dvije snage koje su dominirale grčkom politikom od pada vojne hunte 1974. godine.

Nezavisni Grci desničarska su stranka s čvrstom politikom protiv ilegalnih imigranata koja se sa Syrizom ne slaže u mnogim socijalnim pitanjima, što bi moglo stvoriti tenzije u vladajućoj koaliciji, no na istom su tragu kada se treba protiviti međunarodnim kreditorima i njihovim mjerama.

>>Syriza pobjednik izbora u Grčkoj, politika štednje otišla u povijest

>>Pobjeda Syrize u Grčkoj mogla bi ohrabriti slične pokrete u EU

>>Nakon pobjede Syrize Euro Stoxx 50, njemački DAX i francuski CAC pali između 0.6 i 1%

Komentara 83

VJ
vjerovnik
09:50 26.01.2015.

grci su izabrali svoje ljevičare, a mi ćemo svoje poslati u nepovrat ... u stvari, mi svojih ljevičara niti nemamo, jer ovo je neprijateljska jugoslovenska partija koja nam je uzurpirala vlast u Hrvatskoj

BA
balic
12:07 26.01.2015.

(ECB) Europska sredisnja Banka nece i ne moze otpisati dug Grckoj,a ne moze im ni savjetovat da ne traze oprost duga.. Novoizabrani ce se nac u problemima prije il kasnije,a kako onda gradjanima objanit da nisi uspio.. Mogu jedino iz EU izaci ali im svejedno dugovi ostaju .Pa nista, nek pocnu sa rasprodajom od koje ih je njemacka vec jednom spasila i zaustavila u tome..

AM
amky1
08:47 26.01.2015.

Idem ja položiti ispite u školu u Kumrovec, moglo bi i kod nas dobro doći. Moram proučiti i Marksizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije