Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji u Beogradu

'Svog predsjednika Putina' dočekat će stotinu tisuća Srba

Vladimir Putin
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
15.10.2014.
u 22:45

Na 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom iz Moskve stiže ''najdraži gost''

U pravilnim vremenskim razmacima od samo nekoliko minuta nebo nad Beogradom paraju zaglušujući zvuci koje proizvode moćni ruski lovci, do posljednjeg trenutka uvježbavajući akrobacije koje će, kako se vjeruje, zadiviti svijet.

Iz Rusije s ljubavlju

Srpska prijestolnica spremno dočekuje “Korak pobjednika”, kako glasi službeni naziv vojne parade u povodu obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata te 70 godina oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom. Nitko se ovdje, međutim, ne zavarava: pravi ispit Srbija zapravo polaže na organizaciji dočeka posjeta predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina zbog kojeg posljednjih dana u glavnom gradu vlada opsadno stanje. Dio grada oko Palače Srbije u Novom Beogradu, gdje se u četvrtak u 15.30 sati zbiva središnji događaj – parada srpske oružane sile obilato potpomognute “darovima iz Rusije, s ljubavlju” – potpuno je blokiran u nekoliko širokih prstenova, a javni prijevoz funkcionira na rezervnim rutama pa građani izbjegavaju ovu četvrt u širokom luku.

Na prilazima Palači već se danima “parkiraju” samo tenkovi, a na obližnje livade slijeću pripadnici padobranskog korpusa. Ulice su prepune interventne policije, sa svih strana čuju se sirene. Prometne gužve su nesnosne: studenti se bune, ne mogu do fakulteta. Njihove pritužbe danas nitko ne čuje, fokus je na paradi na kojoj – uz sudjelovanje 4500 pripadnika svih rodova Vojske Srbije, padobranski desant, defile pješadije i motoriziranog ešalona, brodova riječne flotile te pet zrakoplova MIG 29 ruske akrobatske skupine “Striži” – organizatori očekuju 100.000 posjetitelja.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

U čast dolaska omiljenog gosta u Srbiju, u Novom Sadu otvoren je buffet kojemu je vlasnik dao ime Putin (Foto: Reuters/PIXSELL)

Sigurnost, utvrđena tjednima unaprijed u rusko-srpskom združenom podvigu, na najvišoj je razini pa su za Putinova posjeta predviđene i mjere “elektroničkog ometanja i sprečavanja prisluškivanja”. Središte grada preplavili su plakati dobrodošlice Putinu poput “Dočekajmo svog predsjednika“. Na okolnim štandovima majice s likom Putina prodaju se kao halva, kao i majice s dvojezičnim natpisom “Kosovo je Srbija, Krim je Rusija”.

Proputinovsku euforiju koja trese Beograd ne narušavaju ni primjedbe iz Bruxellesa da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, mora uskladiti svoju vanjsku politiku s politikom Unije. Građani su podijeljeni. “Dolaskom na vlast srpske vlade na čelu s Aleksandrom Vučićem Srbija se jasno opredijelila na planu vanjske politike. Srbija je okrenuta prema svakome tko joj može pomoći na bilo koji način. Zašto bismo birali samo jednog prijatelja?” pita se poduzetnik Goran Aleksić.

Kišu neće moći otjerati

Nešto dalje, naslonjen na ogradu trgovine, postariji građanin odmahuje glavom u nevjerici. “Ma okanite se paradiranja! Koliko to stoji i tko će sav taj cirkus na kraju platiti? Narod, kao i uvijek”, komentira. I interes medija je golem: akreditirano je čak 912 novinara, čemu treba pridodati i brojnu sedmu silu koja stiže s Putinom te cijelu vojsku djelatnika državne televizije RTS. “Za Putina zatvaraju i nebo i zemlju”, vrišti s naslovnice novog broja beogradske Politike. Svi su pogledi, ipak, upereni prema nebu. Moćni Putin može štošta, no kišu otjerati ne može.

>>Putin živcira SAD i kad dolazi na vojnu paradu

>>Srbi Putina planiraju impresionirati paradom sa 3500 vojnika

>>Vladimir Putin u Srbiju stiže sa 150 ljudi u tri aviona

Komentara 212

Avatar Idler 3
Idler 3
22:55 15.10.2014.

A jel ga bu dočekal i jedan dron aljbanskog zrakopljovstva sa zastavom.....Ukraine >;-))

DU
Deleted user
23:03 15.10.2014.

Jel to Putin predsjednik i Srbije???

AN
Android
23:45 15.10.2014.

Albanci su vam jučer uvalili pravu dozu vazelina pa sad možete primati bilo koga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije