Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako djeluju i tko ih čini

Najveće bande svijeta: Svijet se mijenja, a mafija se prilagođava

Jedan od najvećih sicilijanskih donova Calogero Vizzini bio je i gradonačelnik Villabe
Foto: wikipedia
1/4
10.08.2016.
u 22:13

Koje su najveće bande, kako djeluju i tko ih čini, odgovaramo u seriji tekstova o najvećim svjetskim mafijaškim organizacijama

U EU aktivno je 3600 kriminalnih skupina, a većina ih se bavi trgovinom drogom. Podatak je to iz izvješća Europola, u kojem je među ostalim navedeno i da se vremena mijenjaju, a s njima i mogućnost za ilegalnu zaradu, što je dovelo do toga da se europski organizirani kriminal sve više prebacuje na financijske pronevjere i kibernetički kriminal, na kojem zarađuje milijarde eura.

Nacionalna pripadnost

Kriminalne skupine koje se bave organiziranim kriminalom kolokvijalno se zovu – mafija, a svaka od tih grupacija osnovana je po principu nacionalne ili teritorijalne pripadnosti, s čvrstom strukturom i lancem zapovijedanja. Neke od tih skupina, poput južnoameričkih narkokartela, poznate su po izrazitoj brutalnosti, a karakteristika je svake od njih, počevši od sicilijanske Cosa nostre preko kineskih trijada do japanskih jakuza, da imaju interna pravila ponašanja te da je kazna za nepoštovanje nepisanih pravila – smrt.

Iako je svaka od navedenih kriminalnih grupacija “slavna” i strašna na svoj način, kada se priča o mafiji, prvenstveno se misli na sicilijansku Cosa Nostru, a možda ponajbolju definiciju onoga što pojam mafija u svojoj srži označava dao je John Dickie u svojoj knjizi “Cosa nostra: Povijest sicilijanske mafije”. Dickie je tako definirajući pojam mafije napisao: “Nikada nije postojala dobra mafija koja je u nekom trenutku postala pokvarena i nasilna. Nikada nije postojala tradicionalna mafija koja je onda postala moderna, organizirana i poslovno orijentirana.

Svijet se promijenio, ali se sicilijanska mafija samo prilagodila; ona je danas isto ono što je bila kad je rođena: tajno društvo koje zanima samo moć i novac i to ostvaruje tako što ubija ljude i ne odgovara za to pred zakonom.

Nemoć policija i država

Iako se smatra da je mafija nastala na Siciliji u 19. stoljeću, neki povjesničari smatraju da su korijeni mafije ili barem njezino ime povezani s događajem koji se 1282. zbio na Siciliji. Tada je buknula pobuna protiv kralja Karla I. Roberta Anžuvinca koji je 1266. preuzeo vlast nad Sicilijom. Pobuna je označila početak “Rata sicilijanske večernje” nazvan tako jer je ustanak započeo tijekom večernje mise na Uskrsni ponedjeljak. Prema jednoj legendi, pobuna je započela kada je sicilijanska žena krenula u crkvu tražiti kćer. No, kćer je silovao francuski vojnik, na što je žena izletjela na ulicu vičući: Ma fia! Ma fia! (Moja kćer!).

Drugo pak tumačenje nastanka pojma mafije korijene nalazi u arapskom jeziku, pa se tako kao predložak spominju arapske riječi “maha” (pećina), “mu’afa” (sigurnost, zaštita), “marfud” (odbačeni) ili “mahjas” (hvalisanje).

Koja god od tih legenda bila točna, nesporna je činjenica da su se osobe s kojima se ona povezuje bavile kriminalom puno prije no što je mafija kao riječ postala dijelom svakodnevnog jezika, ali i pop-kulture.

Povijest mafije prepuna je nasilnih smrti, otmica, reketarenja, poglavito u Siciliji, odakle je, zahvaljujući iseljavanju, ta kriminalna hobotnica pružila pipke čak i do SAD-a.

Države i policije počesto su kroz povijest bile nemoćne u obračunima s pipcima mafijaške hobotnice, a nerijetko poglavito u Italiji, političari su bili toliko slizani s kriminalcima pa je primjerice jedan od najvećih sicilijanskih donova Calogero Vizzini bio i gradonačelnik Villabe te član Kršćanskih demokrata, stranke koja se u glibu korupcijskog blata raspala 90-ih prošlog stoljeća tijekom antikorupcijske akcije “Mani pulite” (Čiste ruke). Koje su najveće mafijaške organizacije, kako djeluju i tko ih čini, pitanja su na koja ćemo pokušati odgovoriti u seriji tekstova koji će se baviti svjetski poznatim mafijaškim organizacijama.

>> Uhićen vođa balkanske mafije, čovjek s čak 10 identiteta

Komentara 12

Avatar sv.ilija
sv.ilija
22:34 10.08.2016.

Šta su ovi naši političari pokrali para od devedeseti do sad cosa nostra je pičkin dim za njih

Avatar Idler 3
Idler 3
23:04 10.08.2016.

Ima to i ljepših strana. Ak ljetujete u hotelu na Siciliji kaj je vu vlasništvu nekog lokalnog "kuma" najsigurniji ste na svijetu. Morete ostavit i otključanu sobu i otključan avto i nofce na stolu....i se vam buju sačuvali.....psihologija straha je to. Naše lokalne mafijoze nebum komentiral.

MA
@Marsijanac
00:00 11.08.2016.

Cudno kako se u tom kontekstu nikad ne spominje cionisticka mafija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije