Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kruha bez motike

Švicarcima 2500 franaka mjesečno bez ikakvog rada?

švicarska
Foto: Reuters/PIXSELL
29.12.2015.
u 08:09

Prije Finaca koji će pilot-projekt testirati 2017. godine, Švicarci će već za šest mjeseci na referendumu odlučiti jesu li za temeljni dohodak

Švicarska bi mogla postati prva zemlja na svijetu koja će svojim građanima davati plaću bez obzira na to rade li ili ne. Švicarski građani za šest mjeseci izlaze na birališta i na referendumu će glasati slažu li se s prijedlogom da svaki odrasli građanin, zaposleni i nezaposleni, od države dobije temeljni fiksni mjesečni dohodak – prijedlog je da temeljna plaća iznosi 2500 franaka za odrasle (17.675 kuna svaki mjesec), dok bi umirovljenici i djeca dobivali manje. Ideja je da građani više svoga vremena mogu posvetiti stvarima koje ih zaista zanimaju, a ne da cijelo vrijeme razmišljaju kako će zadovoljiti osnovne financijske potrebe za hranu, komunalije...

Istom idejom vodi se i vlada u Finskoj koja je najavila uvođenje temeljnog dohotka za sve građane od 800 eura. Finci su najavili da će pilot-projekt startati 2017. Međutim, prvi su ovaj projekt, koji mnogi već nazivaju komunističko-utopijskim, pokrenuli Nizozemci u gradu Utrechtu.

Bauk kruži Europom – bauk plaće bez motike, moglo bi se reći parafrazirajući prvu rečenicu Manifesta komunističke partije, koji su 1848. predstavili Karl Marx i Friedrich Engels.

Da bi financirala temeljni dohodak, Švicarska bi morala uvesti veće poreze za najbogatije. Podsjetimo da su Švicarci u posljednje dvije godine na referendumu odbili najnižu mjesečnu plaću (24.000 kuna) i ograničenje plaća menadžerima. 

>> Španjolski Podemos na izbore izlazi s programom protiv suzbijanja siromaštva

Komentara 40

DU
Deleted user
08:41 29.12.2015.

kod nas je nemoguce da uvedu to. Sjecate li se kada je Lesar predlozio smanjenje zastupnicke place za 35%. Tada su skoro svi zastupnici neckali. Njima je cak ispod časti da ne voze luksuzni automobil.

TO
Toni12345
08:32 29.12.2015.

Referendum neće proći. U Hrvatskoj bi.

Avatar comparator
comparator
08:46 29.12.2015.

Do bogate države dolazi se radom i organiziranim te odgovornim ponašanjem . Ostalo je nebitno jer se sigurno neće pobiti međusobno ako referendum propadne . Mislim da fale neki podaci ali imam prijatelje u Švicarskoj koji bi mi sigurno već nešto rekli kad bi to bilo izgledno. Ljudi koji su se vratili u mirovinu iz te države su jako zadovoljni s sustavom koji je do u detalje razrađen . Standard je izuzetno visok i radi se zaista puno radno vrijeme bez pogovora . Radnici bez obzira na kvalifikaciju mogu napredovati do svoje najviše razine ukoliko su posvečeni onome što rade . Za razliku od Švicarske u Hrvatskoj je glupo zalagati se na poslu jer će te tvoji kolege proglasiti grebatorom . Za organizaciju u poduzeču treba pitati najmanje razinu opčine ako ne i države ukoliko lokalni "šerif" tj. gradonačelnik ne postavi svojeg političkog namjesnika. Kod privatnika je pak drugačije jer ga svi vide kao neprijatelja koji je uzurpirao imovinu i nečasno je do nje došao pa ga se treba bojkotirati . Da ima tu još nešto jer su u dobrom dijelu ipak ti tajkuni vezani uz političare koji im čuvaju leđa i kad su u gabuli onda se izmisle predstečajne nagodbe i onda se trampi močvara za centar grada i sve pet. Ministar koji proda hotele jedoj osobi koja je bio goljo i vozio trke i zafrkavao se cijeli život onda postane tajklun ali pošto se oženi strankinjom nemreš mu niš jer si onda protiv privatizacije koja u stvari to nihje nego krađa. Sve se to zamrsi partizanima u Zagorju što nema baš nikakve veze s Primorjem i škverom i Hotelima i naravno na telki svaki ubogi dan neki performans . Ima li razlike između komunmizma na Švicarski način i ovog doma ocijenite sami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije