Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGRUTIRANJE

Švedska ponovo uvodi vojnu obvezu, osam godina nakon ukidanja

Japan vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.09.2016.
u 22:19

Odluku bi trebao usvojiti i parlament, a očekuje se da će lijeva vlada dobiti potporu oporbe desnog centra

Švedska je u srijedu objavila da od 2018. ponovo uvodi obvezno služenje vojnog roka, osam godina nakon njegovog ukidanja.

Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oružani sukob na svom teritoriju unazad dva stoljeća, novačenje je ukinula 2010., ocijenivši da to nije dobar način stvaranja moderne vojske.

"Nadam se da ćemo naći put prema postojanijem, funkcionalnijem i snažnijem načinu regrutiranja", kazao je ministar obrane Peter Hultqvist. Nova politika zahvatit će švedske mladiće rođene nakon 1999. Očekuje se da će u vojsku nakon 2018. svake godine biti pozvano oko 4000 mladića. Ministar je objasnio da broj dobrovoljaca nije dovoljan da bi se održala zadovoljavajuća kvaliteta vojne spreme.

Tu odluku bi trebao usvojiti i parlament, a očekuje se da će lijeva vlada dobiti potporu oporbe desnog centra.

>> Vratiti vojni rok, ali kroz kampove za obuku

Komentara 13

Avatar @promatrač
@promatrač
22:54 28.09.2016.

Oni su se naratovali za idućih 500 god.

IB
istina_boli
06:17 29.09.2016.

Lako je njima uvodit obavezan vojni rok kad su udvostrucili stanovnistvo. U vojsku ce poslat talibane a svoje u penziju.

FE
fefellerunt
23:00 28.09.2016.

Kako to samo muškarci, zar nije Švedska jedan od eklatantnih primjera, , kako nema razlika u spolu , ovako šveđani u vojsku a ionako privilegirane šveđanke na tjeranje sa arapima . Slično kao i u hrvatskoj gdje se umirovljenim vojnicimaa konstantno otimaju sredtsva kako bi oni "sposobni" a među njima su većinom žene više zarađivale i imaloe više za tjeranje i dotjerivnaje, ne očekuje se valjda od žene na zapadu da učini nešto za opće dobro , njihovo je da uživaju u životu ,a poštenim muškarcima je zakonom određeno da to omoguće beskorisnim stvorenjima bez ikakvog morala i poštenja ( čast, skromnost i sram odavno smatraju boleštinama hrvaice) , jer one jadne za to nisu sposobne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije