Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI INCIDENT

Šveđani iznad Baltičkog mora presreli dva ruska Tupoljeva

Tupoljev
Foto: ilustracija
21.05.2015.
u 19:33

Vrhovni zapovjednik švedske vojske Sverker Göranson rekao je da je ovo jasan pokazatelj pojačane vojne aktivnosti Rusije

Švedska je priopćila da su njezini borbeni zrakoplovi danas presreli dva ruska vojna zrakoplova koji su letjeli blizu švedskog zračnog prostora iznad Baltičkog mora, prenosi Washington Post.

Glasnogovornik švedske vojske Jesper Tengroth rekao je da su ruski vojnici jutros prišli Švedskoj preko međunarodnog zračnog prostora blizu švedskog otoka Olanda. Iako Tengroth nije naveo tip zrakoplova, lokalni dnevnik Dagens Nyheter objavio je da je riječ o Tupoljevima TU-22M.

Vrhovni zapovjednik švedske vojske Sverker Göranson rekao je da je ovo jasan pokazatelj pojačane vojne aktivnosti Rusije na tom području i očit signal ostatku svijeta. Incident se dogodio dan nakon što su na tom području počele vojne zračne vježbe Arctic Challenge 2015, u kojima uz švedske i finske letjelice sudjeluje i stotinjak borbenih zrakoplova iz SAD-a i NATO-a.

Današnje presretanje nije prvi takav događaj. U ožujku ove godine, na primjer, Šveđani su priopćili da su presreli četiri ruska vojna aviona s isključenim transponderima u međunarodnom zračnom prostoru nad Baltičkim morem. Ministri obrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda u travnju su potpisali deklaraciju i dogovorili suradnju s ciljem zaštite od Rusije, koju su nazvali najvećom opasnosti za sigurnost Europe.

>> Nordijske zemlje u paktu protiv Putina

Komentara 34

PE
pessimus
20:13 21.05.2015.

dok su ruski zrakoplovi u međunarodnom zračnom prostoru, a autor članka u jednom dijelu to tvrdi, ne može biti riječ o incidentu koji spominje kasnije u istom tekstu. naime jedno drugo isključuje.

Avatar comparator
comparator
21:17 21.05.2015.

Fakat mi rusi nisu dragi ali oni su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru. Ne znam kaj su to transponderi ali i da su ih imali i upaljene kaj bi se tu mijenjalo ? Gospodo i drugovi to vam je dioo stalnog rata koji traje u svijetu i kojem se uvijek i ponovo čudite ko pura dveku !

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
23:01 21.05.2015.

Svi koji pisete i izjavljujete ovakve gluposti, na celu sa poslusnikom Arezinom, mozete uhvatiti veliku kolicinu zraka, i snazno Rusima puhnuti u guzicu, dakako uz zestoku prosvjednu notu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije