Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svakog sata u kini dvije vjetroturbine

Prvi put! Obnovljivi izvori pretekli kapacitete dobivanja energije od ugljena

18.06.2015., Trilj - Vjetroelektrana Kamensko-Vostane je izgradjena na podrucju Grada Trilja u Splitsko-dalmatinskoj zupaniji.  Vjetroagregate SWT-3.0-101 za elektranu isporucila je tvrtka Siemens Zagreb i provodi interne inspekcije  postavljenih vjetroel
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/6
26.10.2016.
u 09:49

U 2021. obnovljiva energija činit će 28 posto svjetske proizvodnje struje, u odnosu na 23 posto krajem 2015., rekordne godine glede ulaganja i pokretanja proizvodnje.

Međunarodna agencija za energetiku objavila je kako je svjetski kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora pretekao kapacitete ugljena.

U izvješću stoji kako je prošle godine svakog dana postavljeno po pola milijuna solarnih panela diljem svijeta. U Kini su pak svakog sata postavljene dvije vjetroturbine.

Obnovljivi izvori energije ključni su element u međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Ugljen može generirati električnu energiju 24 sata na dan, dok je proizvodnja u slučaju obnovljivih izvora isprekidana jer ovisi o suncu ili vjetru. Dakle, tehnologija obnovljivih izvora stvara mnogo manje energije nego što su sposobni producirati.

Proizvodnja energije iz solarnih i vjetroelektrana te drugih obnovljivih izvora rast će brže od predviđenog u svijetu do 2021., pod učinkom povoljnijih politika i smanjenja troškova proizvodnje, objavila je Međunarodna agencija za energiju.

Oko 825 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije trebalo bi se instalirati do 2021., što je napredak od 42 posto u odnosu na 2015., i predstavlja povećanje od 13 posto u odnosu na prethodne procjene Agencije koja je u utorak objavila svoje godišnje srednjoročno izvješće o zelenoj energiji.

Pad troškova solarne energije

U 2021. obnovljiva energija činit će 28 posto svjetske proizvodnje struje, u odnosu na 23 posto krajem 2015., rekordne godine glede ulaganja i pokretanja proizvodnje.

Takva optimistična perspektiva objašnjava se napretkom politika, posebice u tri zemlje, SAD-u, Kini i Indiji, istaknuo je Paolo Frankl, direktor odjela Obnovljive energije pri Agenciji, putem telefonske konferencije, spominjući i Meksiko.

U pet godina troškovi solarne energije trebali bi također pasti za 25 posto, dok će se smanjiti za 15 posto kad je riječ o eolskoj energiji, procjenjuje Agencija, često u prošlosti kritizirana zbog opreznih predviđanja o proizvodnji zelene energije.

Iako je zarada od obnovljive energije niža u usporedbi s fosilnim konkurentima ili nuklearnom energijom, 2021. godine bit će proizveden ekvivalent sadašnje proizvodnje struje u SAD-u i EU, ističe se u izvješću.

"Obnovljiva energija i dalje će ovisiti o politici", upozorava Frankl, jer "brojne prepreke još nisu uklonjene", poput poteškoća s integracijom u mreže u Kini, Južnoafričkoj Republici i Japanu ili pak nepoticajnih uvjeta financiranja u zemljama u razvoju.

>> Eksperiment u Singapuru: Plutajuća solarna ploča opskrbljivat će strujom 250 stanova

>> Danske vjetrenjače postavile sjajan svjetski rekord!

Komentara 2

CR
CrniP
19:00 26.10.2016.

A dodatak na obnovljive izvore na racunu za struju? Takve propagande su upravo dovukle sljedece poskupljenje. Uzivajte. I napravite isti kapacitet plinskih elektrana za backup... A nasim prijateljima u Njemackoj garantirani prvootkup po povlastenim cijenama... subvencioniran od penzica.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
16:18 26.10.2016.

Vjetro elektrane se grade tamo gdje je veliko strujanje zraka -vjtrovi. Iste te vjetrove koriste ptice za svoje seobe i seljenje. Njihov uticaj na okolis nije bezazlen kako se tvrdi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije