Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NSA kontrolira

Svaki dan prate stotine milijuna mobitela u svijetu. Možda i vaš!

Mobiteli
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
05.12.2013.
u 10:10

Američka sigurnosna agencija svakodnevno prikupi oko 5 milijardi podataka s mobitela iz cijelog svijeta, što je dodatna potvrda tvrdnji koje je iznio Edward Snowden

Otkriće američkog zviždača Edwarda Snowdena o tome da Američka sigurnosna agencija (NSA) nadzire većinu internetskog i telekomunikacijskog prometa u svijetu bilo je zapanjujuće, a jednako je šokantan i podatak do kojeg je došao Washington Post – NSA prati stotine milijuna mobitela i prikuplja pet milijardi zapisa, baš svaki dan. To se zbiva u cijelom svijetu, pa se tako vjerojatno nadziru mobiteli i većine Hrvata.

List se poziva na izvore iz obavještajnih službi i na tajne dokumente koje je otkrio Snowden, navodeći da se milijarde podataka odnose na lokacije stotina milijuna mobitela diljem svijeta, čime se točno može odrediti gdje smo, bez obzira na korištenje mobitela. I to budi strah u mogućnost totalne kontrole i nestajanja privatnosti na dosad neviđen način.

Analitičari tako mogu naći mobitele bilo gdje i bilo kada, ući im u trag i identificirati tko ih koristi. Obrađivači podataka u NSA objašnjavaju da se uzima golema količina informacija s lokacija u cijelom svijetu tako da se ulazi u kablove koji povezuju sve mobilne mreže.

No, brane se iznošenjem tvrdnji da se to radi legalno i bez zlouporabe te da služi za prikupljanje podataka o zbivanjima izvan SAD-a. Također tvrde da kretanja većine ljudi, viđena putem NSA nadzora, nisu prijetnja nacionalnoj i globalnoj sigurnosti. Neka nam to bude utjeha svaki put kad zovemo ili šaljemo poruku.

NSA ima pristup podacima s većine smartphonea

Bijela kuća poručila: Treba obuzdati špijuniranje NSA-e

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
14:17 06.12.2013.

5 milijardi podataka !? E moj novinare, da te pitam, igraš možda nogomet ?

CV
crna vrana
13:49 05.12.2013.

Ako prate Merkelicu , mogu i mene. Evo ja im poručujem da mislim da im je onaj njihov abronzzato prežidente pseudodemoktat i najobičnija prevarantska kmica ! A taj je dobil Nobelovu nagradu za mir, pa kaj to nije blasfemija sui generis !?

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
20:33 06.12.2013.

Jaoo šoka! Drhtim sad preneražen i uzrujan! Da mi večernji nije reko, ko zna što bi još vidjeli na mojem mobitelu. Cijelunoć neću spavat od brige.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije